Захарен клен

Acer saccharinum

34.99лв.

Наличен след
(days) Дни, (hours) Часа, (minutes) Минути и (seconds) Секунди
Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Захарен Клен или Acer saccharinum е уникален, дървесен вид с произход Северна Америка. Растежът му е умерен до бърз, като достига височина от 30м. Короната му е мощна, заоблена, с неправилна форма. Листната му маса е съставена от дланевидни, 5-делни листа със синкаво-белезникава до сребриста долна повърхност. Есенната им багра е впечатляваща, в наситено оранжеви и червени цветове. Цъфтежът му е в края на зимата и се изразява в малки зеленикаво-жълти цветчета събрани в съцветия. Изключителната декоративна стойност на дървото обаче се дължи не толкова на цъфтежът, а на невероятната есенна багра на зеленината. Захарният Клен вирее добре на слънчеви и добре дренирани места, като не е претенциозен към почвеното ph и състав, студоустойчив и сухоустойчив е щом се прихване. Често използван като парково дърво, в компанията на зеленолистни видове.

Присадено на
Височина до
30м
Диаметър до
15м
Цъфтеж
III - IV
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Клен или още „Acer” e род декоративни дърве��а, рядко високи храсти от семейство „Sapindaceae“, включващ множество разнообразни представители. Срещат се такива с височина от 3-4м до 30-35м. Характерни за тях са срещуположно разположените листа, обикновено длановидни и нарязани, въпреки че се срещат и представители с ненарязани и перести листа. Цъфтежът обичайно съвпада с разлистването или е малко след него, в началото на пролетта. Цветовете на Кленовете са изключително малки, с по 5 венчелистчета и 5 чашелистчета, не привличащи вниманието. Декоративната стойност на тези дървета най-често се открива в листната маса и нейната окраска. Повечето от тях са изключително издръжливи на студ и градско замърсяване, което ги прави често използвани при парково и улично озеленяване, а някой от по-малките видове от рода (напр. Японският Клен) са изключително използвани при градински ландшафт дизайн.

Често задавани въпроси за Захарен клен

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни дървета? • Избраните декоративни дървета ще пристигнат при Вас на т. нар. „гол корен“ т. е. извадени от земята те ще бъдат обезлистени и подрязани, а след това кореновата система ще бъде опакована във влажен субстрат и стреч фолио. Това ще позволи на растението да престои известно време извън почвата без да пострада. Защо е важно подрязването и премахването на листата на декоративните дървета? • Всяко широколистно, декоративно дърво, което изпращаме преминава гореспоменатите процедури поради две причина – на първо място обезлистяването благоприятства неговото прихващане. Липсата на листна маса помага на дървото да съсредоточи цялата енергия и хранителни вещества към изграждането на коренова система. На второ място, професионално подрязаните декоративни дървета ще създадат по красива и оформена корона след засаждането. Какво да правя щом получа желаните декоративни дървета? • Щом получите избраните дървета бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място. Кога да засадя декоративно дърво? • Най-доброто време за засаждане на декоративни дървесни видове е след листопада т. е. през есенния период. По това време от годината сокоподаването на тези видове спира и те се намират в покой, което Ви дава отлични шансове за прихващане и правилно развитие на дървото. Как да засадя получените декоративни дървета? • Подгответе мястото за засаждане. На първо място подберете добре местоположението като се съобразите с изложението, часовете слънцегреене и размерите, които би достигнало избраното от Вас дърво в годините. След това изкопайте яма малко по-голяма от кореновата система, по желание бихте могли да положите изкуствена или оборска тор на дъното (това мероприятие не е задължително). Премахнете оригиналната опакова, като разопаковате внимателно корена и отстраните изцяло субстрата (стърготините). Поставете в предварително подготвената яма като разпределите корените равномерно около ствола. Засипете с пръст до мястото, на което е било дървото преди. Поливайте редовно с вода до прихващане на декоративното дърво. Как да се грижа за посадените декоративни дървета? • Обичайно декоративните дървета изискват подрязване, поливане, някой и наторяване, и обработка срещу болести и вредители. Поради тясната специфика на всеки отделен вид Ви съветваме добре да проучите преди да закупите и засадите избраното дърво. Ако все пак се колебаете и имате нужда от информация относно грижите, моля обърнете се към специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Хартиен клен
Хартиен клен
Acer griseum

69.99лв.

Къдрава плачеща върба
Къдрава плачеща върба
Salix matsudana 'Tortuosa'

34.99лв.

Татарски клен (Мекиш)
Татарски клен (Мекиш)
Acer tataricum 'ginnala'

34.99лв.

Златен дъжд
Златен дъжд
Laburnum anagyroides

34.99лв.

Лириодендрон
Лириодендрон
Liriodendron tulipifera

34.99лв.

Див рожков
Див рожков
Cercis canadensis

34.99лв.

Китайски мехурник
Китайски мехурник
Acer saccharinum

34.99лв.

Цер
Цер
Quercus cerris

34.99лв.

Последно разгледани

Пирамидален бук 'Пурпурея'
Пирамидален бук 'Пурпурея'
Fagus sylvatica pyramidalis 'Purpurea'

149.99лв.

Продължи пазаруването

Количка