Юка

Yucca Gloriosa

5.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Юка или „Yucca Gloriosa“ е многогодишно, тревисто, растение от семейство „Лилиецветни“. Развива се умерено бързо, като достига височина до 2.5м. Образува изключително гъста и устойчива туфа. Листата са тесни, силно издължени, с пепеляво зелен цвят и мечовидна форма. Цъфтежът е в края на лятото до месец септември, представен от многобройни, чашковидни, бели цветове, поставени в голямо, издължено съцветие. Видът не изисква почти никакви грижи, освен премахване на сухите листа. Изключително устойчив на засушаване, студоустойчив и непретенциозен към почвените условия. Поради тези си качества е често предпочитан при озеленяване на места като сезонни къщи, обществени градини и пр.

Приблизителна височина в момента: 
5 - 15см
Присадено на
Височина до
2.5м
Диаметър до
Цъфтеж
VII - IX
Плододаване
Поливане
Рядко
Температура
30°C/-15°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Юка или „Yúcca“ е род многогодишни дървовидни, по-рядко тревисти вечнозелени растения от семейство „Лилиецветни“. Днес са познати около 30 вида от този род. Достигат височина от 3-4м, като стеблата им са дървовидни, рядко разклонени. Листната им маса е съставена от плътни, мечовидни, восъчно-зелени листа с дължина достигаща до няколко метра, завършващи с остър шип. Цъфтежът им е през лятото до есента, като представлява множество цветове събрани в едри съцветия, различни по цвят и форма за всеки вид. Обичайно растенията от род Юка се отглеждат като декоративни такива, изключително разпространени не само в частни градини, но и в паркове и обществени градини.

Често задавани въпроси за Юка

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни храсти на контейнер? • Поръчаните растенията на контейнер ще получите засадени и отгледани в саксия или т. нар. контейнер. Големината му би могла да варира, като ние съобразяване възрастта и развитието на растението и подбираме правилният обем, в който видът поръчан от Вас би се чувствал и развивал най-добре. Каква информация мога да получа от размера на контейнера? • По всички световни стандартни възрастта и развитието на едно растение най-точно се определя именно от големината на контейнера т. е. колкото по-голям е той, толкова по развито е и избраното от Вас растение. Това е така, поради причината, че много растения имат нужда от подрязване или наземната им част умира през зимния сезон, което прави невъзможно оценяването на състоянието или възрастта им по критерии височина и гъстота. Колко време мога да съхранявам получите декоративни храсти на контейнер? • Всички растения в контейнер могат да се отглеждат в него за дълъг период от време или докато размерът му не стане неподходящ (твърде малък) за растението. • Грижите, които трябва да полагате за своите растения в контейнер са елементарни – поливане според вида, привързване към опора (ако това е необходимо) и почистване от сухи и болни листа и клонки. • Мястото, на което да позиционирате контейнера с растението се определя от вида на самото растение, но при всички случай до него трябва да достига достатъчно светлина. Как да засадя получените декоративни храсти на контейнер? • Предварителна подготовка на мястото - изкопайте два пъти по голяма дупка от контейнера, в които сте получили растението (отнася се за млади растения в контейнер P9). При желанието от Ваша страна на дъното на изкопа положете тор – изкуствена или оборска, съобразена с вида на растението, което сте подбрали. • Поливане – повечето видове обичайно имат нужда от обилно поливане при засаждането. • Същинско засаждане – извадете растението от контейнера, като внимателно разрохкате почвата около корените. Поставете го в изкопаната дупка заедно с майчината пръст. Засипете и тръмбовайте около основата внимателно! Как да се грижа за получените растения на контейнер след тяхното засаждане? • Грижите, които е необходимо да полагате за Вашите декоративни храсти са строго индивидуални за всеки вид. Съветваме Ви добре да проучите изискванията на избраното растение преди да закупи и при нужда или съмнения от Ваша страна да се консултирате със специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Последно разгледани

Роза гол корен 'Филателие'
Роза гол корен 'Филателие'
Tea hybrid rose 'Philatelie'

4.99лв.

Роза гол корен 'Розов облак'
Роза гол корен 'Розов облак'
Climbing rose 'Pink cloud'

5.99лв.

Роза гол корен 'Миракъл'
Роза гол корен 'Миракъл'
Tea hybrid rоse 'Miracle'

4.99лв.

Роза гол корен 'Микадо'
Роза гол корен 'Микадо'
Tea hybrid rose 'Mikado'

4.99лв.

Роза гол корен 'Шартрьоз'
Роза гол корен 'Шартрьоз'
Tea hybrid rose 'Chartreuse'

4.99лв.

Роза гол корен 'Червена балерина'
Роза гол корен 'Червена балерина'
Polyantha rose 'Red ballerina'

4.99лв.

Роза гол корен 'Паскали'
Роза гол корен 'Паскали'
Tea hybrid rose 'Pascali'

4.99лв.

Роза гол корен 'Носталгия'
Tea hybrid rose 'Nostalgia'

9.99лв.

Продължи пазаруването

Количка

Top