Юка ‘Вариегата’

Yucca gloriosa ‘Variegata’

11.99лв.

Изчерпан

Изпращане по куриер до два работни дни.

Гарантирано качество!

Сигурна опаковка.

Пъстролистна Юка или „Yucca gloriosa ‘Variegata“ е многогодишно, тревисто, растение от семейство „Лилиецветни“. Развива се умерено бързо, като достига височина до 3м. Образува изключително гъста и устойчива туфа. Листата са тесни, силно издължени, с пъстра окраска, пепеляво зелени в средата с белезникав кант по периферията и мечовидна форма. Цъфтежът е в края на лятото до месец септември, представен от многобройни, чашковидни, бели цветове, поставени в голямо, издължено съцветие. Видът не изисква почти никакви грижи, освен премахване на сухите листа. Изключително устойчив на засушаване, студоустойчив и непретенциозен към почвените условия. Поради тези си качества и интересния цвят на зеленината си е често предпочитан при озеленяване на места като сезонни къщи, обществени градини и пр.

Приблизителна височина в момента:

10 – 20см

Описание

Допълнителна информация

Доставка

Юка или „Yúcca“ е род многогодишни дървовидни, по-рядко тревисти вечнозелени растения от семейство „Лилиецветни“. Днес са познати около 30 вида от този род. Достигат височина от 3-4м, като стеблата им са дървовидни, рядко разклонени. Листната им маса е съставена от плътни, мечовидни, восъчно-зелени листа с дължина достигаща до няколко метра, завършващи с остър шип. Цъфтежът им е през лятото до есента, като представлява множество цветове събрани в едри съцветия, различни по цвят и форма за всеки вид. Обичайно растенията от род Юка се отглеждат като декоративни такива, изключително разпространени не само в частни градини, но и в паркове и обществени градини.

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни храсти на контейнер?

Поръчаните растенията на контейнер ще получите засадени и отгледани в саксия или т.нар. контейнер. Големината му би могла да варира, като ние съобразяване възрастта и развитието на растението и подбираме правилният обем, в който видът поръчан от Вас би се чувствал и развивал най-добре.
Каква информация мога да получа от размера на контейнера?

По всички световни стандартни възрастта и развитието на едно растение най-точно се определя именно от големината на контейнера т.е. колкото по-голям е той, толкова по развито е и избраното от Вас растение. Това е така, поради причината, че много растения имат нужда от подрязване или наземната им част умира през зимния сезон, което прави невъзможно оценяването на състоянието или възрастта им по критерии височина и гъстота.
Колко време мога да съхранявам получите декоративни храсти на контейнер?

Всички растения в контейнер могат да се отглеждат в него за дълъг период от време или докато размерът му не стане неподходящ (твърде малък) за растението.

Грижите, които трябва да полагате за своите растения в контейнер са елементарни – поливане според вида, привързване към опора (ако това е необходимо) и почистване от сухи и болни листа и клонки.

Мястото, на което да позиционирате контейнера с растението се определя от вида на самото растение, но при всички случай до него трябва да достига достатъчно светлина.
Как да засадя получените декоративни храсти на контейнер?

Предварителна подготовка на мястото – изкопайте два пъти по голяма дупка от контейнера, в които сте получили растението (отнася се за млади растения в контейнер P9). При желанието от Ваша страна на дъното на изкопа положете тор – изкуствена или оборска, съобразена с вида на растението, което сте подбрали.

Поливане – повечето видове обичайно имат нужда от обилно поливане при засаждането.

Същинско засаждане – извадете растението от контейнера, като внимателно разрохкате почвата около корените. Поставете го в изкопаната дупка заедно с майчината пръст. Засипете и тръмбовайте около основата внимателно!
Как да се грижа за получените растения на контейнер след тяхното засаждане?

Грижите, които е необходимо да полагате за Вашите декоративни храсти са строго индивидуални за всеки вид. Съветваме Ви добре да проучите изискванията на избраното растение преди да закупи и при нужда или съмнения от Ваша страна да се консултирате със специалист.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Височина до

Изложение

Контейнер

Цъфтеж

Диаметър до

Поливане