Начало
Ягода ‘Клери’

Ягода ‘Клери’

Frageria x ananassa 'Clerry'

0.79лв.

Изпращане по куриер до два работни дни.
Гарантирано качество!
Сигурна опаковка.

Характерно за този сорт е, че е ранен, със средно висок размер и предлага целогодишен интензивен растеж. Той е студоустойчив и непретенциозен към почва.
Листната му маса е едра и има тъмно зелен цвят.
Цветовете му са бели на цвят и цъфтят след средата на април.
Плодовете на ягодата от сорт ‘Клери’ са големи, имат правилна конусовидна форма с остър връх и ярко червен цвят. Месото им е сладко, плътно и вкусно. Зреят през месец май.

Описание
Допълнителна информация
Доставка

Ягодата или на лат. „Fragaria“ е представител на семейство Розови (лат. Rosaceae)- широколистни, тревисти растения, на които най-познатият им представител e градинската ягода (Fragaria x ananassa). Тя не е отделен вид, а по-скоро кръстоска между вирджинска и чилийска ягода. Известна е най-вече с ядливите си, вкусни и алено червени плодове, размерът, на които варира от дребен до едър. Обичайните характеристика като нюанс на цвета, устойчивост, вкус и аромат на плодовете са много подобни, но и с някой разлики в зависимост от сорта, който подберете да отглеждате.

Полезни съвети и въпроси: В какъв вид ще получите поръчаните от Вас ягоди “Клери”?

На гол корен – ще пристигнат опаковани в дишаща торбичка заедно с малко количество почва. Това помага на коренчетата да запазят свежестта си и да бъдат готови за засаждане. Препоръчваме Ви да ги посадите не по-късно от два дни след получаването им.

В контейнер – растенията, поръчани в контейнер ще получите засадени в саксия/контейнер P9 или 0.5л., като всяко едно растение ще е в отделен съд. Кой период е подходящ за засаждане на ягодите “Клери”? Препоръчваме Ви да засадите ягодите “Клери” през ранната пролет, непосредствено след топенето на снега. Ако желаете обаче, може да направите това и в периода от втората половина на август до средата на месец септември. Как да засадите ягодите “Клери”?

На първо място е важно да подберете и подготвите мястото, където ще засадите растенията. Този сорт предпочита леко глинести с неутрална реакция почви. При твърде тежки или леки е желателно да предвидите по-голямо количество тор. Мястото трябва да е плоско или с лек наклон, обърнат на югозапад. След като го изберете, продължете с почистването му от всички плевели, камъни и пр.

Прекопайте и изкопайте дупка в почвата с размер два пъти по-голям от този на кореновата система на растението.

Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и добавете тор, съобразена с нуждите на ягодите.

Оформете легла и поръсете повърхността на леглата с 2-сантиметров слой от едър пясък (за борба с охлюви и стоножки).

Подготовка на посадъчния материал – разопаковайте внимателно кореновата система на растението. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или повредени корени. Поставете разсада във вода, покриваща цялата коренова система на ягодите за няколко часа (не по-малко от 3-4).

Третирайте почвата с меден сулфат (2 супени лъжици на кофа с вода, дебит 1, 2–1, 5 l / m2) за дезинфекция. В подготвените дупки с достатъчен размер за кореновата система на разстояние 30–35 см една от друга изсипете по половин чаша топла вода във всяка.

Поставете разсада в дупките, поръсете корените с почва и ги притиснете пръстта около растенията с ръце. Старайте се да не покривате с почва растежните им пъпки. Уплътнете и полейте с вода. Как да се грижите за ягоди “Клери” след засаждане?

Поливайте редовно растенията с топла вода като предвидите, че по време на цъфтежа, образуването на яйчниците и бране имат най-голяма нужда от вода. Обикновено ягодите се навлажняват на всеки две седмици от края на май до средата на август (веднъж седмично при горещо време), след това честотата на поливане намалява.

След всяко напояване, премахвайте плевелите.

През зимата е необходимо не само да покриете почвата с мулч (слама, дървени стърготини, агрофибър), но и да увиете самите растения – при тежки метеорологични условия. За покриване можете да използвате готов нетъкан материал.

Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа.

През лятото трябва редовно да премахвате допълнителните мустаци, които ягодата “Клери” формира твърде активно. Ако не го правите, рискувате насаждението Ви да стане по-гъсто и добивът рязко да спадне.

Редовно торете растенията. Обикновено този сорт се нуждае от такова 4 пъти годишно.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!