Цер

Quercus cerris

34.99лв.

Наличен след
(days) Дни, (hours) Часа, (minutes) Минути и (seconds) Секунди
Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Цер или „Quercus cerris“ е листопадно, широколистно дърво от род „Дъб“. Обичайно видът достига височина от около 35м. Растежът е по-скоро умерен, като е тясно свързан със състава на почвата. Стволът му е прав, покрит със силна напукана, сиво-кафява кора, в пукнатините до червена. Короната му е гъста, с правилна пирамидална форма. Листната маса е съставена от множество листа с варираща форма на нарязване и размер от 5 до 14см, с лъскава повърхност и зелен цвят. Плодовете му узряват през втората година и са разположени по единично или до 4 заедно върху безлистната част на клоните, приседнали (без дръжки). Развива се най-добре в плодородни почви, търпи засушаване и ниски температури. Подходящ както за стандартното градско озеленяване, така и за отглеждане в голям двор.

Присадено на
Височина до
30м
Диаметър до
2,5м
Цъфтеж
V - VI
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Дъб или „Quercus” e род покритосеменни растения от семейство „Букови“ Познати са няколкостотин представители – широколистни дървета и храсти, листопадни и рядко вечнозелени. На височина могат да достигнат до 40-50м, като се развиват с мощна коренова система и стебло, често с много издънки. Короната е по-скоро овална при отглеждане като самостоятелно насаждение, в горски масиви формира пирамидална, стройна и компактна корона. Листната маса е съставена от 3 до 7делни листа, перести, вълнообразно наделени, в различни нюанси на зеленото. Плодовете са орехоподобни, с издължена цилиндрична форма, на цвят от зелени до кафяви. Дърветата от този род са особено устойчиви на студ, суша и вредители, естествено разпространени в широколистни горски масиви, са предпочитани и при градско – парково и улични озеленяване.

Често задавани въпроси за Цер

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни дървета? • Избраните декоративни дървета ще пристигнат при Вас на т. нар. „гол корен“ т. е. извадени от земята те ще бъдат обезлистени и подрязани, а след това кореновата система ще бъде опакована във влажен субстрат и стреч фолио. Това ще позволи на растението да престои известно време извън почвата без да пострада. Защо е важно подрязването и премахването на листата на декоративните дървета? • Всяко широколистно, декоративно дърво, което изпращаме преминава гореспоменатите процедури поради две причина – на първо място обезлистяването благоприятства неговото прихващане. Липсата на листна маса помага на дървото да съсредоточи цялата енергия и хранителни вещества към изграждането на коренова система. На второ място, професионално подрязаните декоративни дървета ще създадат по красива и оформена корона след засаждането. Какво да правя щом получа желаните декоративни дървета? • Щом получите избраните дървета бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място. Кога да засадя декоративно дърво? • Най-доброто време за засаждане на декоративни дървесни видове е след листопада т. е. през есенния период. По това време от годината сокоподаването на тези видове спира и те се намират в покой, което Ви дава отлични шансове за прихващане и правилно развитие на дървото. Как да засадя получените декоративни дървета? • Подгответе мястото за засаждане. На първо място подберете добре местоположението като се съобразите с изложението, часовете слънцегреене и размерите, които би достигнало избраното от Вас дърво в годините. След това изкопайте яма малко по-голяма от кореновата система, по желание бихте могли да положите изкуствена или оборска тор на дъното (това мероприятие не е задължително). Премахнете оригиналната опакова, като разопаковате внимателно корена и отстраните изцяло субстрата (стърготините). Поставете в предварително подготвената яма като разпределите корените равномерно около ствола. Засипете с пръст до мястото, на което е било дървото преди. Поливайте редовно с вода до прихващане на декоративното дърво. Как да се грижа за посадените декоративни дървета? • Обичайно декоративните дървета изискват подрязване, поливане, някой и наторяване, и обработка срещу болести и вредители. Поради тясната специфика на всеки отделен вид Ви съветваме добре да проучите преди да закупите и засадите избраното дърво. Ако все пак се колебаете и имате нужда от информация относно грижите, моля обърнете се към специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Дребнолистна липа
Дребнолистна липа
Tilia cordata

34.99лв.

Пирамидален бук 'Пурпурея'
Пирамидален бук 'Пурпурея'
Fagus sylvatica pyramidalis 'Purpurea'

149.99лв.

Едролистна липа
Едролистна липа
Tilia Platyphyllos

34.99лв.

Жълта акация
Жълта акация
Caragana arborescens

34.99лв.

Габър
Габър
Carpinus betulus

34.99лв.

Полски ясен
Полски ясен
Fraxinus angustifolia

34.99лв.

Продължи пазаруването

Количка