Цер

Quercus cerris

34.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Цер или „Quercus cerris“ е листопадно, широколистно дърво от род „Дъб“. Обичайно видът достига височина от около 35м. Растежът е по-скоро умерен, като е тясно свързан със състава на почвата. Стволът му е прав, покрит със силна напукана, сиво-кафява кора, в пукнатините до червена. Короната му е гъста, с правилна пирамидална форма. Листната маса е съставена от множество листа с варираща форма на нарязване и размер от 5 до 14см, с лъскава повърхност и зелен цвят. Плодовете му узряват през втората година и са разположени по единично или до 4 заедно върху безлистната част на клоните, приседнали (без дръжки). Развива се най-добре в плодородни почви, търпи засушаване и ниски температури. Подходящ както за стандартното градско озеленяване, така и за отглеждане в голям двор.

Присадено на
Височина до
30м
Диаметър до
2,5м
Цъфтеж
V - VI
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Дъб или „Quercus” e род покритосеменни растения от семейство „Букови“ Познати са няколкостотин представители – широколистни дървета и храсти, листопадни и рядко вечнозелени. На височина могат да достигнат до 40-50м, като се развиват с мощна коренова система и стебло, често с много издънки. Короната е по-скоро овална при отглеждане като самостоятелно насаждение, в горски масиви формира пирамидална, стройна и компактна корона. Листната маса е съставена от 3 до 7делни листа, перести, вълнообразно наделени, в различни нюанси на зеленото. Плодовете са орехоподобни, с издължена цилиндрична форма, на цвят от зелени до кафяви. Дърветата от този род са особено устойчиви на студ, суша и вредители, естествено разпространени в широколистни горски масиви, са предпочитани и при градско – парково и улични озеленяване.

Често задавани въпроси за Цер

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни дървета? • Избраните декоративни дървета ще пристигнат при Вас на т. нар. „гол корен“ т. е. извадени от земята те ще бъдат обезлистени и подрязани, а след това кореновата система ще бъде опакована във влажен субстрат и стреч фолио. Това ще позволи на растението да престои известно време извън почвата без да пострада. Защо е важно подрязването и премахването на листата на декоративните дървета? • Всяко широколистно, декоративно дърво, което изпращаме преминава гореспоменатите процедури поради две причина – на първо място обезлистяването благоприятства неговото прихващане. Липсата на листна маса помага на дървото да съсредоточи цялата енергия и хранителни вещества към изграждането на коренова система. На второ място, професионално подрязаните декоративни дървета ще създадат по красива и оформена корона след засаждането. Какво да правя щом получа желаните декоративни дървета? • Щом получите избраните дървета бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място. Кога да засадя декоративно дърво? • Най-доброто време за засаждане на декоративни дървесни видове е след листопада т. е. през есенния период. По това време от годината сокоподаването на тези видове спира и те се намират в покой, което Ви дава отлични шансове за прихващане и правилно развитие на дървото. Как да засадя получените декоративни дървета? • Подгответе мястото за засаждане. На първо място подберете добре местоположението като се съобразите с изложението, часовете слънцегреене и размерите, които би достигнало избраното от Вас дърво в годините. След това изкопайте яма малко по-голяма от кореновата система, по желание бихте могли да положите изкуствена или оборска тор на дъното (това мероприятие не е задължително). Премахнете оригиналната опакова, като разопаковате внимателно корена и отстраните изцяло субстрата (стърготините). Поставете в предварително подготвената яма като разпределите корените равномерно около ствола. Засипете с пръст до мястото, на което е било дървото преди. Поливайте редовно с вода до прихващане на декоративното дърво. Как да се грижа за посадените декоративни дървета? • Обичайно декоративните дървета изискват подрязване, поливане, някой и наторяване, и обработка срещу болести и вредители. Поради тясната специфика на всеки отделен вид Ви съветваме добре да проучите преди да закупите и засадите избраното дърво. Ако все пак се колебаете и имате нужда от информация относно грижите, моля обърнете се към специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Продължи пазаруването

Количка

Top