Татарски клен (Мекиш)

Acer tataricum 'ginnala'

34.99лв.

Наличен след
(days) Дни, (hours) Часа, (minutes) Минути и (seconds) Секунди
Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Татарски Клен „Мекиш“ или Acer tataricum „ginnala“ е малък дървесен вид с произход Китай. Растежът му е умерен, като достига височина от около 7м. Често се развива и като дървовиден храст с множество разклонения. Листната му маса е съставена от триделни листа, със забележителна есенна багра – жълто-оранжева до червена. Цъфтежът му е в края на месец май след разлистване, цветовете са жълто-бели, понякога ярко червени и особено ароматни. „Мекиш“ е изключително студоустойчив, не се влияе от градското замърсяване и е невзискателен към почвените условия. Често срещан в парковото озеленяване, предпочитан заради интересната си форма и цвят на листата.

Приблизителна височина:
Присадено на
Височина до
Диаметър до
Цъфтеж
V - VI
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Клен или още „Acer” e род декоративни дървета, рядко високи храсти от семейство „Sapindaceae“, включващ множество разнообразни представители. Срещат се такива с височина от 3-4м до 30-35м. Характерни за тях са срещуположно разположените листа, обикновено длановидни и нарязани, въпреки че се срещат и представители с ненарязани и перести листа. Цъфтежът обичайно съвпада с разлистването или е малко след него, в началото на пролетта. Цветовете на Кленовете са изключително малки, с по 5 венчелистчета и 5 чашелистчета, не привличащи вниманието. Декоративната стойност на тези дървета най-често се открива в листната маса и нейната окраска. Повечето от тях са изключително издръжливи на студ и градско замърсяване, което ги прави често използвани при парково и улично озеленяване, а някой от по-малките видове от рода (напр. Японският Клен) са изключително използвани при градински ландшафт дизайн.

Често задавани въпроси за Татарски клен (Мекиш)

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни дървета? • Избраните декоративни дървета ще пристигнат при Вас на т. нар. „гол корен“ т. е. извадени от земята те ще бъдат обезлистени и подрязани, а след това кореновата система ще бъде опакована във влажен субстрат и стреч фолио. Това ще позволи на растението да престои известно време извън почвата без да пострада. Защо е важно подрязването и премахването на листата на декоративните дървета? • Всяко широколистно, декоративно дърво, което изпращаме преминава гореспоменатите процедури поради две причина – на първо място обезлистяването благоприятства неговото прихващане. Липсата на листна маса помага на дървото да съсредоточи цялата енергия и хранителни вещества към изграждането на коренова система. На второ място, професионално подрязаните декоративни дървета ще създадат по красива и оформена корона след засаждането. Какво да правя щом получа желаните декоративни дървета? • Щом получите избраните дървета бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място. Кога да засадя декоративно дърво? • Най-доброто време за засаждане на декоративни дървесни видове е след листопада т. е. през есенния период. По това време от годината сокоподаването на тези видове спира и те се намират в покой, което Ви дава отлични шансове за прихващане и правилно развитие на дървото. Как да засадя получените декоративни дървета? • Подгответе мястото за засаждане. На първо място подберете добре местоположението като се съобразите с изложението, часовете слънцегреене и размерите, които би достигнало избраното от Вас дърво в годините. След това изкопайте яма малко по-голяма от кореновата система, по желание бихте могли да положите изкуствена или оборска тор на дъното (това мероприятие не е задължително). Премахнете оригиналната опакова, като разопаковате внимателно корена и отстраните изцяло субстрата (стърготините). Поставете в предварително подготвената яма като разпределите корените равномерно около ствола. Засипете с пръст до мястото, на което е било дървото преди. Поливайте редовно с вода до прихващане на декоративното дърво. Как да се грижа за посадените декоративни дървета? • Обичайно декоративните дървета изискват подрязване, поливане, някой и наторяване, и обработка срещу болести и вредители. Поради тясната специфика на всеки отделен вид Ви съветваме добре да проучите преди да закупите и засадите избраното дърво. Ако все пак се колебаете и имате нужда от информация относно грижите, моля обърнете се към специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Японски клен 'Атропурпуреум'
Японски клен 'Атропурпуреум'
Acer palmatum 'atropurpureum'

13.99лв.

Цер
Цер
Quercus cerris

34.99лв.

Златен дъжд
Златен дъжд
Laburnum anagyroides

34.99лв.

Захарен клен
Захарен клен
Acer saccharinum

34.99лв.

Церцис
Церцис
Cercis siliquastrum

34.99лв.

Рустифина
Рустифина
Rhus typhina

14.99лв.

Ясенолистен явор 'Фламинго'
Ясенолистен явор 'Фламинго'
Acer Negundo 'Flamingo'

34.99лв.

Продължи пазаруването

Количка