Сребролистна липа

Tilia tomentosa

34.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Сребролистната липа или „Tilia tomentosa“ е листопадно, парково и улично дърво, с пирамидална корона, достигащо височина около 40м. Стволът и е по-скоро прав, с тъмно кафява, напукана кора. Листна маса е съставена от големи, яйцевидни, неправилно назъбени, отгоре тъмнозелени и голи, отдолу по-светли и изцяло окосмени листа. Цъфтежът на Липата е с изразен аромат, цветовете са жълто-бели на цвят, събрани в съцветия. Сребролистната липа цъфти в средата на лятото. Поради големите непретенциозността и, е идеална за всички видове озеленяване.

Присадено на
Височина до
25м
Диаметър до
6.3м
Цъфтеж
VI - VII
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Липа или Tilla е род дървета от семейство Слезови, включващ около 40 вида, някой от които диворастящи. Достигат височина между 20-40м. Стеблото е масивно, добре развито, често с разклонения. Короната е от овална до леко продълговата, с гъста зеленина и множество клони. Листата могат да варират като украска от зелено до сребристо, от дребни до средни като размер и с овална форма. Освен прекрасните декоративни качества, най-цененото в този род дървета е цветът. Обичайно жълтеникави и дребни, цветчетата са силно ароматни и подходящи за направата на чайове и отвари.

Често задавани въпроси за Сребролистна липа

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни дървета? • Избраните декоративни дървета ще пристигнат при Вас на т. нар. „гол корен“ т. е. извадени от земята те ще бъдат обезлистени и подрязани, а след това кореновата система ще бъде опакована във влажен субстрат и стреч фолио. Това ще позволи на растението да престои известно време извън почвата без да пострада. Защо е важно подрязването и премахването на листата на декоративните дървета? • Всяко широколистно, декоративно дърво, което изпращаме преминава гореспоменатите процедури поради две причина – на първо място обезлистяването благоприятства неговото прихващане. Липсата на листна маса помага на дървото да съсредоточи цялата енергия и хранителни вещества към изграждането на коренова система. На второ място, професионално подрязаните декоративни дървета ще създадат по красива и оформена корона след засаждането. Какво да правя щом получа желаните декоративни дървета? • Щом получите избраните дървета бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място. Кога да засадя декоративно дърво? • Най-доброто време за засаждане на декоративни дървесни видове е след листопада т. е. през есенния период. По това време от годината сокоподаването на тези видове спира и те се намират в покой, което Ви дава отлични шансове за прихващане и правилно развитие на дървото. Как да засадя получените декоративни дървета? • Подгответе мястото за засаждане. На първо място подберете добре местоположението като се съобразите с изложението, часовете слънцегреене и размерите, които би достигнало избраното от Вас дърво в годините. След това изкопайте яма малко по-голяма от кореновата система, по желание бихте могли да положите изкуствена или оборска тор на дъното (това мероприятие не е задължително). Премахнете оригиналната опакова, като разопаковате внимателно корена и отстраните изцяло субстрата (стърготините). Поставете в предварително подготвената яма като разпределите корените равномерно около ствола. Засипете с пръст до мястото, на което е било дървото преди. Поливайте редовно с вода до прихващане на декоративното дърво. Как да се грижа за посадените декоративни дървета? • Обичайно декоративните дървета изискват подрязване, поливане, някой и наторяване, и обработка срещу болести и вредители. Поради тясната специфика на всеки отделен вид Ви съветваме добре да проучите преди да закупите и засадите избраното дърво. Ако все пак се колебаете и имате нужда от информация относно грижите, моля обърнете се към специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Последно разгледани

Едролистна липа
Едролистна липа
Tilia Platyphyllos

34.99лв.

Продължи пазаруването

Количка