Смрадлика

Cotinus coggygria

7.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Смрадликата е естествено разпространена у нас в диво състояние. Освен у нас, нейният относително широк ареал на разпространение обхваща Южна Европа, Средна Азиям Китай. Представлява сравнително едър храст. Листата са заоблени, покрити с восъчен налеп. Цветовете са дребни, събрани в розово-лилави едри и пухкави съцветия-метлици, които са доста атрактивни. Плодчетата са много дребни, голи, черни на цвят. Напълно зимоустойчиво за България растение.

Приблизителна височина в момента: 
50 - 60см
Присадено на
Височина до
10м
Диаметър до
Цъфтеж
V - VIII
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-20°C
Изложение
Сянка
Почва
Ароматност

Описание

Смрадлика или „Cotinus coggygria“ многогодишен, широколистен храст с разпространение в Южна Европа, Азия и Китай. Развива се п��д формата на голям храст, с височина до около 8м и особено бърз темп на растеж. Листната и маса е съставена от прости, яйцевидни листа в няколко нюанса на зелено. Цъфтежът и през лятото – месеците май-юли. Устойчива е на ниски температури, изисква умерена влажност и слънчево местоположение. Изключително популярна сред хората от древни времена, заради благотворните свойства на отварите приготвени от листата и, които биха могли да се съхраняват и изсушени.

Често задавани въпроси за Смрадлика

Смрадлика или „Cotinus“ е род състоящ се от два вида от семейство „Смрадликови“. Развиват се под формата на храст или дърво с височина 8-12м. Клонките са обагрени в червено, с гладка кора и жълта вътрешност. Листната маса е съставена от яйцевидни, тъмнозелени листа с характерен аромат, като през есента почерняват. Цъфтежът представлява метлици, събиращи в себе си малки цветчета с до 5 венчелистчета и зеленикав цвят. Отглеждани освен като декоративен елемент, често и заради ползите, които носят техните листа за човешкият организъм.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Последно разгледани

Смрадлика 'Кралско лилаво'
Смрадлика 'Кралско лилаво'
Cotinus coggygria ‘Royal Purple'

11.99лв.

Синя трева
Синя трева
Festuca glauca

5.99лв.

Пампаска трева 'Бяло перо'
Пампаска трева 'Бяло перо'
Cortaderia selloana 'White feather'

3.99лв.

Продължи пазаруването

Количка

Top