Пирамидален бук

Fagus sylvatica pyramidalis

89.99лв.

Наличен след
(days) Дни, (hours) Часа, (minutes) Минути и (seconds) Секунди
Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Пирамидален Бук или „Fagus sylvatica pyramidalis“ е широколистен дървесен вид от род „Бук“. Растежът му е умерен, като би могъл да достигне височина от 30м и максимална широчина на ствола – 1.5м. Естествено разпространен в горски масиви от 150 – 1900м. н.в. Стеблото му е право, добре развито, със сива, често гладка кора. Клоните формират характерна корона с пирамидална форма, от която видът получава и своето наименование. Листната му маса е съставена от яйцевидни или обратнояйцевидни листа с дължина до 12см, в тъмнозелен цвят. Цъфтежът съвпада с периода на разлистване, представен е от дребни цветчета, събрани в сферични съцветия. Пирамидалният Бук е устойчив на студ, суша и вредители, развива се добре в плодородни и добре дренирани почви. Подходящ и предпочитан при парково и градско озеленяване.

Присадено на
Височина до
18м
Диаметър до
1,2м
Цъфтеж
IV - V
Плододаване
Поливане
Рядко
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Почва
Ароматност

Описание

Бук или на лат. „Fagus” е род листопадни, широколистни дървета изключително разпространени в Северното полукълбо. Известни днес са около 10 негови представители, които обичайно се развиват с пирамидална до овална, гъста и мощна корона и право, устойчиво стебло. Листната им маса е съставена от последователно разположени, прости, яйцевидни листа с къса дръжка. Цъфтежът е през април-май, като мъжките цветове са събрани в съцветия, а женски разположени върху обща дръжка. Плодовете са тип орех, овални с кафяв цвят. Дърветата от този род са изключително устойчиви на суша, студ, заболявания и вредители. Естествено срещани в горски масиви, често се използват за градско озеленяване или заради изключителната дървесина, която формират.

Често задавани въпроси за Пирамидален бук

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни дървета? • Избраните декоративни дървета ще пристигнат при Вас на т. нар. „гол корен“ т. е. извадени от земята те ще бъдат обезлистени и подрязани, а след това кореновата система ще бъде опакована във влажен субстрат и стреч фолио. Това ще позволи на растението да престои известно време извън почвата без да пострада. Защо е важно подрязването и премахването на листата на декоративните дървета? • Всяко широколистно, декоративно дърво, което изпращаме преминава гореспоменатите процедури поради две причина – на първо място обезлистяването благоприятства неговото прихващане. Липсата на листна маса помага на дървото да съсредоточи цялата енергия и хранителни вещества към изграждането на коренова система. На второ място, професионално подрязаните декоративни дървета ще създадат по красива и оформена корона след засаждането. Какво да правя щом получа желаните декоративни дървета? • Щом получите избраните дървета бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място. Кога да засадя декоративно дърво? • Най-доброто време за засаждане на декоративни дървесни видове е след листопада т. е. през есенния период. По това време от годината сокоподаването на тези видове спира и те се намират в покой, което Ви дава отлични шансове за прихващане и правилно развитие на дървото. Как да засадя получените декоративни дървета? • Подгответе мястото за засаждане. На първо място подберете добре местоположението като се съобразите с изложението, часовете слънцегреене и размерите, които би достигнало избраното от Вас дърво в годините. След това изкопайте яма малко по-голяма от кореновата система, по желание бихте могли да положите изкуствена или оборска тор на дъното (това мероприятие не е задължително). Премахнете оригиналната опакова, като разопаковате внимателно корена и отстраните изцяло субстрата (стърготините). Поставете в предварително подготвената яма като разпределите корените равномерно около ствола. Засипете с пръст до мястото, на което е било дървото преди. Поливайте редовно с вода до прихващане на декоративното дърво. Как да се грижа за посадените декоративни дървета? • Обичайно декоративните дървета изискват подрязване, поливане, някой и наторяване, и обработка срещу болести и вредители. Поради тясната специфика на всеки отделен вид Ви съветваме добре да проучите преди да закупите и засадите избраното дърво. Ако все пак се колебаете и имате нужда от информация относно грижите, моля обърнете се към специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Продължи пазаруването

Количка

Top