Обикновен глог

Crataegus monogyna

5.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

е многогодишен, широколистен, бодлив храст, който достига на височина до 5м. Широко разпространен е в Европа, Северна Африка и Западна Азия. Растежът му е умерен. Той е особено непретенциозен към почвените условия и местоположението. Студоустойчив е и изисква умерена влажност.
Листата на глога са с лъскава, тъмнозелена горна и светлозелена долна повърхност. Те са със силно нарязан листен ръб на от 3 до 7 дяла, островърхи и бодливи.
Храстът има правилни бели цветове, събрани в щитовидни съцветия. Състоят се от пет чашелистчета, пет венчелистчета и множество на брой тичинки. Имат големина от 1 см в диаметър и са умерено ароматни. Цъфти в периода април-юни месец.
Плодoвете на глога са с кръгла форма, червени на цвят, месести, съдържат една костилка. Зреят през лятото, но добре узрелите плодове се появяват през септември месец. На вкус варират от сладко-кисели до кисели. Както и всяка друга част от растението, така и те са ценни за човешкия организъм със своето успокояващо действие, за разлика от цветовете на растението, които имат тонизиращ ефект.

Приблизителна височина в момента: 
40 - 60см
Присадено на
Височина до
Диаметър до
7.5м
Цъфтеж
V
Плододаване
VI-VII
Поливане
Редовно
Температура
40°C/-35°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Глог (на лат.„Crataegus monogyna“) са многогодишни, широколистни, бодливи ниски дървета или храсти от семейство „Розови“, достигащи височина между 5и 14м. Растежът им е умерено бърз. Част от скъсените клонки на глога са видоизменени в бодли. Листата му са дълги- от 2-4см, гъсти, зелени и специфично изрязани. Цветовете са многобройни, дребни, оцветени в бяло или розово, с приятен аромат. Плодовете са ситни, сферични, с по едно семе като цветът им е червен или червено-кафяв. На вкус са по-скоро кисели, но ценени от много хора поради полезния си състав. Дървесината на глога е здрава и твърда, а останалите части на растението се използват в медицината като средство за облекчаване на сиптомите на сърдечна недостатъчност.

Често задавани въпроси за Обикновен глог

Полезни съвети и въпроси: В какъв вид ще получите Обикновения глог, който сте си закупили от нас? • В контейнер – ще получите храста засаден в саксия/контейнер P9 или 0.5л. Имайте в предвид, че всяко едно растение ще бъде в самостоятелен съд. Колко време може да съхранявате Обикновения глог преди да го засадите? • Плодните храсти, получени на гол корен може да съхранявате от 7 до 10 дни на хладно място, при условие, че не ги разопаковате. • Получените в контейнер растения може да отглеждате в него до момента, в който самият той не стане твърде малък. Кога можете да засадите Обикновеният глог? Препоръчваме Ви това да стане през есента в периода на окапване на листата от дърветата, но би могло да се случи и през пролетта. Как да засадите Обикновения глог? • Като начало е важно да подберете и подготвите мястото. Обикновения глог предпочита тежки, добре дренирани почви и слънчеви зони. Подготовката на мястото се състои в почистване от всички плевели, камъни и пр. Прекопайте и изкопайте дупка с размер два пъти по-голям от този на кореновата система. • Посипете дъното й с рохкава, богата почва и по наторете с тор, съобразена с нуждите на глога. • Подготовка на посадъчния материал – разопаковайте внимателно кореновата система като отстраните стреч фолиото и стърготините. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали, слаби или счупени клони. Поставете разсада във вода за няколко часа като се стремите тя да покрие цялата коренова система на растението. • След като сте подготвили добре и мястото и посадъчния материал, е време за същинско засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с кофа вода след засаждането. Как да се грижите за Обикновения глог след засаждане? • В нормален сезон е достатъчно едно поливане на месец при консумация на 1 кофа на възрастен храст. В периодите на суша, напоявайте по-често. • Наторявайте веднъж годишно преди цъфтежа. • Подрязвайте глога през пролетта за санитарни цели и за оформяне на короната. • Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Продължи пазаруването

Количка

Top