Начало
Обикновен глог

Обикновен глог

Crataegus monogyna

5.99лв.

Изпращане по куриер до два работни дни.
Гарантирано качество!
Сигурна опаковка.

<strong<Обикновеният глог е многогодишен, широколистен, бодлив храст, който достига на височина до 5м. Широко разпространен е в Европа, Северна Африка и Западна Азия. Растежът му е умерен. Той е особено непретенциозен към почвените условия и местоположението. Студоустойчив е и изисква умерена влажност.
Листата на глога са с лъскава, тъмнозелена горна и светлозелена долна повърхност. Те са със силно нарязан листен ръб на от 3 до 7 дяла, островърхи и бодливи.
Храстът има правилни бели цветове, събрани в щитовидни съцветия. Състоят се от пет чашелистчета, пет венчелистчета и множество на брой тичинки. Имат големина от 1 см в диаметър и са умерено ароматни. Цъфти в периода април-юни месец.
Плодoвете на глога са с кръгла форма, червени на цвят, месести, съдържат една костилка. Зреят през лятото, но добре узрелите плодове се появяват през септември месец. На вкус варират от сладко-кисели до кисели. Както и всяка друга част от растението, така и те са ценни за човешкия организъм със своето успокояващо действие, за разлика от цветовете на растението, които имат тонизиращ ефект.

Приблизителна височина в момента:
40 - 60см
Описание
Допълнителна информация
Доставка

Глог (на лат.„Crataegus monogyna“) са многогодишни, широколистни, бодливи ниски дървета или храсти от семейство „Розови“, достигащи височина между 5и 14м. Растежът им е умерено бърз. Част от скъсените клонки на глога са видоизменени в бодли. Листата му са дълги- от 2-4см, гъсти, зелени и специфично изрязани. Цветовете са многобройни, дребни, оцветени в бяло или розово, с приятен аромат. Плодовете са ситни, сферични, с по едно семе като цветът им е червен или червено-кафяв. На вкус са по-скоро кисели, но ценени от много хора поради полезния си състав. Дървесината на глога е здрава и твърда, а останалите части на растението се използват в медицината като средство за облекчаване на сиптомите на сърдечна недостатъчност.

В какъв вид ще получа поръчаните плодни храсти на гол корен?

Поръчаните плодни храсти на гол корен ще получите опаковани във влажен субстрат (стърготини), което ще даде възможност на растенията да запазят свежия си вид по време на транспорта.
Колко време мога да съхранявам получите плодни храсти на гол корен?

Плодните храсти получени на гол корен може да съхранявате от 7 до 10дни на хладно място, без да разопаковате от оригиналната опакова.
Кога да засадя плодните храсти на гол корен?

Плодните храсти на гол корен бихте могли да засадите през есента или през пролетта. За разлика от растенията на контейнер, при тези не препоръчваме засаждане през лятото.
Как да засадя плодните храсти на гол корен?

Като начало е важно да подберете и подготвите мястото. Най-подходящо би било такова с плодородна, богата почва, разположено на полусянка. Плодните храсти предпочитат добре дренирани почви. Подготовката на мястото се състои в почистване от всички плевели, камъни и пр. Прекопаване и изкопаване на дупка с размер два пъти по-голям от този на кореновата система.

Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и по желание с тор съобразена с нуждите на плодните храсти.

Подготовката на посадъчния материал – разопаковайте внимателно кореновата система като отстраните стреч фолиото и стърготините. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или счупени корени. Поставете разсада във вода за няколко часа, необходимо е тя да покрие цялата коренова система.

След като сте подготвили добре и мястото и посадъчния материал е време за същинско засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането.
Как да се грижа за плодните храсти след засаждане?

Поливайте редовно през пролетно-летния сезон.

Наторявайте веднъж годишно с тор подходящ за плодни храсти.

Подрязвайте старите леторасли през есента.

Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Височина до
Изложение
Контейнер
Цъфтеж
Диаметър до
Температура
Поливане