Обикновен бук

Fagus sylvatica

34.99лв.

Наличен след
(days) Дни, (hours) Часа, (minutes) Минути и (seconds) Секунди
Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Обикновен Бук или „Fagus sylvatica“ е широколистен дървесен вид от род „Бук“. Растежът му е умерен, като би могъл да достигне височина от 30м и максимална широчина на ствола – 2м. Естествено разпространен в горски масиви от 150 – 1900м. н.в. Стеблото му е право, добре развито, със сива, често гладка кора. Листната му маса е съставена от яйцевидни или обратнояйцевидни листа с дължина до 12см, в тъмнозелен цвят. Цъфтежът съвпада с периода на разлистване, представен е от дребни цветчета, събрани в сферични съцветия. Обикновения Бук е устойчив на студ, суша и вредители, развива се добре в плодородни и добре дренирани почви. Подходящ и предпочитан при парково и градско озеленяване.

Присадено на
Височина до
30м
Диаметър до
15м
Цъфтеж
IV - V
Плододаване
Поливане
Рядко
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Бук или на лат. „Fagus” е род листопадни, широколистни дървета изключително разпространени в Северното полукълбо. Известни днес са около 10 негови представители, които обичайно се развиват с пирамидална до овална, гъста и мощна корона и право, устойчиво стебло. Листната им маса е съставена от последовате��но разположени, прости, яйцевидни листа с къса дръжка. Цъфтежът е през април-май, като мъжките цветове са събрани в съцветия, а женски разположени върху обща дръжка. Плодовете са тип орех, овални с кафяв цвят. Дърветата от този род са изключително устойчиви на суша, студ, заболявания и вредители. Естествено срещани в горски масиви, често се използват за градско озеленяване или заради изключителната дървесина, която формират.

Често задавани въпроси за Обикновен бук

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни дървета? • Избраните декоративни дървета ще пристигнат при Вас на т. нар. „гол корен“ т. е. извадени от земята те ще бъдат обезлистени и подрязани, а след това кореновата система ще бъде опакована във влажен субстрат и стреч фолио. Това ще позволи на растението да престои известно време извън почвата без да пострада. Защо е важно подрязването и премахването на листата на декоративните дървета? • Всяко широколистно, декоративно дърво, което изпращаме преминава гореспоменатите процедури поради две причина – на първо място обезлистяването благоприятства неговото прихващане. Липсата на листна маса помага на дървото да съсредоточи цялата енергия и хранителни вещества към изграждането на коренова система. На второ място, професионално подрязаните декоративни дървета ще създадат по красива и оформена корона след засаждането. Какво да правя щом получа желаните декоративни дървета? • Щом получите избраните дървета бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място. Кога да засадя декоративно дърво? • Най-доброто време за засаждане на декоративни дървесни видове е след листопада т. е. през есенния период. По това време от годината сокоподаването на тези видове спира и те се намират в покой, което Ви дава отлични шансове за прихващане и правилно развитие на дървото. Как да засадя получените декоративни дървета? • Подгответе мястото за засаждане. На първо място подберете добре местоположението като се съобразите с изложението, часовете слънцегреене и размерите, които би достигнало избраното от Вас дърво в годините. След това изкопайте яма малко по-голяма от кореновата система, по желание бихте могли да положите изкуствена или оборска тор на дъното (това мероприятие не е задължително). Премахнете оригиналната опакова, като разопаковате внимателно корена и отстраните изцяло субстрата (стърготините). Поставете в предварително подготвената яма като разпределите корените равномерно около ствола. Засипете с пръст до мястото, на което е било дървото преди. Поливайте редовно с вода до прихващане на декоративното дърво. Как да се грижа за посадените декоративни дървета? • Обичайно декоративните дървета изискват подрязване, поливане, някой и наторяване, и обработка срещу болести и вредители. Поради тясната специфика на всеки отделен вид Ви съветваме добре да проучите преди да закупите и засадите избраното дърво. Ако все пак се колебаете и имате нужда от информация относно грижите, моля обърнете се към специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Церцис
Церцис
Cercis siliquastrum

34.99лв.

Рустифина
Рустифина
Rhus typhina

14.99лв.

Сладък кестен
Сладък кестен
Castanea sativa

34.99лв.

Захарен клен
Захарен клен
Acer saccharinum

34.99лв.

Пирамидален бук 'Пурпурея'
Пирамидален бук 'Пурпурея'
Fagus sylvatica pyramidalis 'Purpurea'

149.99лв.

Червенолистна слива
Червенолистна слива
Prunus pissardi 'nigra'

24.99лв.

Плачеща черница
Плачеща черница
Morus alba 'pendula'

69.99лв.

Див рожков
Див рожков
Cercis canadensis

34.99лв.

Продължи пазаруването

Количка