Нар

Punica granatum

5.99лв.

Изчерпан

Изпращане по куриер до два работни дни.

Гарантирано качество!

Сигурна опаковка.

Нарът е широколистно, дърво или храст от семейство „Punica. Култивирано би могло да достигне височина до 8м, но в природата често се развива като храст. Листната му маса е съставена от малки и тесни листа, а цветовете са в наситен оранжев цвят и фуниевидна форма. Нарът е особено сухолюбив, не понася твърде влажни почви, защото често в такива го нападат гъбички.
Плодовете на Нарът са едри, с размер на портокал или грейпфурт, кората им е оцветена в оранжево-червено, а плодовото месо в жълтеникаво и обгръща множество малки червени и виненочервени семки, с невероятен аромат, сочна текстура и страхотен сладък вкус. Подходящи за директна консумация и направата на прясно изцеден сок.

Приблизителна височина на растението: 5-10 см.

Описание

Допълнителна информация

Доставка

Нарът е вид широколистно дърво храст от род  или неговият плодРастението е сухолюбиво и идва от Иран и централна Азия, до Хималаите. То е пренесено до Армения, средиземноморските региони, югоизточна Азия, тропическа Африка и югозападните части на САЩ. На много от тези места то се отглежда специално за ядливия си плодДървото расте до около 8 метра, но рядко стига до толкова. Там където се е засадило само, без човешки грижи, често става храст или ниско дръвче. Листата му са малки, продълговати и тесни – дълги са 3 – 7 см дълги и са широки 2 см. Цветът му е оранжево-червен, едър с пет листа (понякога повече при култивираните растения).Плодът е сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут, с жълта до червеникава кора. Под кожата, месото е жълтеникаво. Във вътрешността се съхраняват десетки розови, червени или винени сочни зърна, които представляват семената на нара. Целите зърна са ядливи, на вкус сладки или леко кисели.Нарът вирее в сухи райони и не обича влага, тъй като в такава почва лесно бива нападана от гъбични заболявания. Понася слана до около -10°C.Нарът е определян като „лекарство“ и „антибиотик“, който подсилва много имунната система и предпазва от различни болести. С някои от своите съставки, той е полезен за сърцето, понижава холестерола, спомага за това да не се развиват ракови клетки и балансира кръвната захар. Той съдържа и много антиоксиданти.

Нарът е вид широколистно дърво или храст от род „Punica”. За негова родина се смята Иран, като естествено може да се срещне в Централна Азия. Максималната височина, която достига като дърво е около 8м., но често без човешки грижи формира храст или ниско дръвче. Листата му са малки и тесни – 3-7см дължина и 2-3см широчина. Цветовете са в оранжев цвят, сравнително едри и разтворени, с условно 5 листчета. Плодовете са сферични, с размери на портокал. На цвят кората им е черено-жълта, плодовото месо е жълтеникаво, като обгражда десетки малки зрънца с червен или винен цвят. Те са обичайно сочни, с по-скоро сладък до кисел вкус. Растението предпочита сухи райони, често на влажни места бива нападано от гъбички, понася слани и застудявания до -15С.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Височина до

Изложение

Контейнер

Температура

Поливане