Нар

Punica granatum

5.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Нарът е широколистно, дърво или храст от семейство „Punica. Култивирано би могло да достигне височина до 8м, но в природата често се развива като храст. Листната му маса е съставена от малки и тесни листа, а цветовете са в наситен оранжев цвят и фуниевидна форма. Нарът е особено сухолюбив, не понася твърде влажни почви, защото често в такива го нападат гъбички.
Плодовете на Нарът са едри, с размер на портокал или грейпфурт, кората им е оцветена в оранжево-червено, а плодовото месо в жълтеникаво и обгръща множество малки червени и виненочервени семки, с невероятен аромат, сочна текстура и страхотен сладък вкус. Подходящи за директна консумация и направата на прясно изцеден сок.

Присадено на
Височина до
Диаметър до
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-20°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Нарът е вид широколистно дърво храст от род  или неговият плодРастението е сухолюбиво и идва от Иран и централна Азия, до Хималаите. То е пренесено до Армения, средиземноморските региони, югоизточна Азия, тропическа Африка и югозападните части на САЩ. На много от тези места то се отглежда специално за ядливия си плодДървото расте до около 8 метра, но рядко стига до толкова. Там където се е засадило само, без човешки грижи, често става храст или ниско дръвче. Листата му са малки, продълговати и тесни – дълги са 3 – 7 см дълги и са широки 2 см. Цветът му е оранжево-червен, едър с пет листа (понякога повече при култивираните растения).Плодът е сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут, с жълта до червеникава кора. Под кожата, месото е жълтеникаво. Във вътрешността се съхраняват десетки розови, червени или винени сочни зърна, които представляват семената на нара. Целите зърна са ядливи, на вкус сладки или леко кисели.Нарът вирее в сухи райони и не обича влага, тъй като в такава почва лесно бива нападана от гъбични заболявания. Понася слана до около -10°C.Нарът е определян като „лекарство“ и „антибиотик“, който подсилва много имунната система и предпазва от различни болести. С някои от своите съставки, той е полезен за сърцето, понижава холестерола, спомага за това да не се развиват ракови клетки и балансира кръвната захар. Той съдържа и много антиоксиданти.

Често задавани въпроси за Нар

Нарът е вид широколистно дърво или храст от род „Punica”. За негова родина се смята Иран, като естествено може да се срещне в Централна Азия. Максималната височина, която достига като дърво е около 8м., но често без човешки грижи формира храст или ниско дръвче. Листата му са малки и тесни – 3-7см дължина и 2-3см широчина. Цветовете са в оранжев цвят, сравнително едри и разтворени, с условно 5 листчета. Плодовете са сферични, с размери на портокал. На цвят кората им е черено-жълта, плодовото месо е жълтеникаво, като обгражда десетки малки зрънца с червен или винен цвят. Те са обичайно сочни, с по-скоро сладък до кисел вкус. Растението предпочита сухи райони, често на влажни места бива нападано от гъбички, понася слани и застудявания до -15С. • Плодните храсти на гол корен бихте могли да засадите през есента или през пролетта. За разлика от растенията на контейнер, при тези не препоръчваме засаждане през лятото. Как да засадя плодните храсти на гол корен? • Като начало е важно да подберете и подготвите мястото. Най-подходящо би било такова с плодородна, богата почва, разположено на полусянка. Плодните храсти предпочитат добре дренирани почви. Подготовката на мястото се състои в почистване от всички плевели, камъни и пр. Прекопаване и изкопаване на дупка с размер два пъти по-голям от този на кореновата система. • Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и по желание с тор съобразена с нуждите на плодните храсти. • Подготовката на посадъчния материал – разопаковайте внимателно кореновата система като отстраните стреч фолиото и стърготините. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или счупени корени. Поставете разсада във вода за няколко часа, необходимо е тя да покрие цялата коренова система. • След като сте подготвили добре и мястото и посадъчния материал е време за същинско засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането. Как да се грижа за плодните храсти след засаждане? • Поливайте редовно през пролетно-летния сезон. • Наторявайте веднъж годишно с тор подходящ за плодни храсти. • Подрязвайте старите леторасли през есента. • Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Продължи пазаруването

Количка

Top