Начало

Малина ‘Люлин’

Малина ‘Люлин’

Rubus Ideaus ‘Luylin’

2.99лв.

Изпращане по куриер до два работни дни.

Гарантирано качество!

Сигурна опаковка.

Малина „Люлин“ е целогодишен, устойчив, български сорт. Достигащ височина на храста от 2.5м. Сортът е студоустойчив, непретенциозен към почвата, но предпочита шарена сянка. При по чести поливки и редовно наторяване увеличава добива, а плодовете нарастват.
Цъфтежът му е през юни-юли.
Зреенето е през юни, а второто през септември-октомври.
Плодовете на „Люлин“ са едри, матови, в приятен червен цвят. Делят се лесно от дръжката, вкусът им е сладък, нежен, а текстурата мека и сочна.

Описание

Допълнителна информация

Доставка

Малината (на лат.Rubus ideaus) е многогодишно, широколистно културно или диво храстовидно растение от разред Розоцветни, достигащо височина до 2м. Расте бързо, с жилави стебла, покрити с множество бодли.Растението е медоносно, устойчиво и непретенциозно.
Листната маса е съставена от нечифтоперести листа в тревисто зелен цвят. По стъблото има много пъпки, от които разцъфтяват дребни бели медоносни цветчета, събрани в гроздовидни съцветия.
Цъфти последователно- първо се появяват цветчетата на върха, а след тях и останалите в посока от горе надолу. Нейните бели цветове са изключително привлекателни за пчелите.
Плодовете на малината са от средни до едри, с много добри вкусови качества, изключително подходящи както за свежа консумация, така и за различни видове преработка. Цветовете на плодовете зависят от сорта – варират от жълто, светло червено до виолетово. Според една древногръцка легенда, в миналото плодовете на малините били бели, но когато сестрата на младия Зевс решила да го лекува с тях и посегнала да ги откъсне, без да иска се убола на храста и ги изцапала с кръв, след което те останали червени.

В какъв вид ще получа поръчаните плодни храсти на гол корен?

Поръчаните плодни храсти на гол корен ще получите опаковани във влажен субстрат (стърготини), което ще даде възможност на растенията да запазят свежия си вид по време на транспорта.
Колко време мога да съхранявам получите плодни храсти на гол корен?

Плодните храсти получени на гол корен може да съхранявате от 7 до 10дни на хладно място, без да разопаковате от оригиналната опакова.
Кога да засадя плодните храсти на гол корен?

Плодните храсти на гол корен бихте могли да засадите през есента или през пролетта. За разлика от растенията на контейнер, при тези не препоръчваме засаждане през лятото.
Как да засадя плодните храсти на гол корен?

Като начало е важно да подберете и подготвите мястото. Най-подходящо би било такова с плодородна, богата почва, разположено на полусянка. Плодните храсти предпочитат добре дренирани почви. Подготовката на мястото се състои в почистване от всички плевели, камъни и пр. Прекопаване и изкопаване на дупка с размер два пъти по-голям от този на кореновата система.

Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и по желание с тор съобразена с нуждите на плодните храсти.

Подготовката на посадъчния материал – разопаковайте внимателно кореновата система като отстраните стреч фолиото и стърготините. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или счупени корени. Поставете разсада във вода за няколко часа, необходимо е тя да покрие цялата коренова система.

След като сте подготвили добре и мястото и посадъчния материал е време за същинско засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането.
Как да се грижа за плодните храсти след засаждане?

Поливайте редовно през пролетно-летния сезон.

Наторявайте веднъж годишно с тор подходящ за плодни храсти.

Подрязвайте старите леторасли през есента.

Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Височина до

Цъфтеж

Диаметър до

Температура

Поливане