Майска боровинка 'Зойка'

Lonicera caerulea 'Zojka'

9.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Майска боровинка „Zojka” представлява широколистен, листопаден храст с размер 1.8м височина и 1м. широчина. Произхожда от Източен Сибир, а самият сорт е селектиран в Полша.
За него е характерно това, че е студоустойчив, непретенциозен към почвата и предлага добър добив.
Листната маса е матово зелена, с овално елиптична форма.
Цветовете са многобройни, камбанковидни в жълтеникав нюанс. Появяват се в началото на лятото.
Плодовете са продълговати, издължени, средно големи, наподобяващи по формата си на ягоди. Нюансът им е от светлосин до син цвят. Месото е сочно, с леко кисел вкус и отличителен аромат. Зреят в края на лятото и са изключително полезни за човешкото здраве.

Приблизителна височина в момента: 
40 - 60см
Присадено на
Височина до
1.8м
Диаметър до
1.8м
Цъфтеж
V - VI
Плододаване
V-VI
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-20°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Майската боровинка или lonicera caerulea e вид от семейство Caprifoliaceae (сем. Бъзови). Растенията от този вид представляват листопадни храсти с височина до около 1-1.5м и ширина – 1м., изключително студоустойчиви до -40С. Листната им маса е съставена от елиптични, овални, матово зелени листа с дължина до 5см. Цветчетата им са многобройни, разположени в пазвите на листата, формата им е камбанковидна, а на цвят обичайно за жълтеникави. Храстът не е с особено ефектен цъфтеж, рядко се използва с декоративна цел. Плодовете му са ядливи, с отличителен сладък вкус, в синьо-виолетов цвят. По форма са издължени, продълговати, средно големи ягоди. Вкусът им е сладко-кисел, а съдържанието им изобилства от полезни вещества. Майските боровинки са сравнително лесни за отглеждане, дори и от начинаещи градинари.

Често задавани въпроси за Майска боровинка 'Зойка'

Полезни съвети и въпроси: В какъв вид ще получите поръчаната от Вас майска боровинка? • В контейнер – растенията, поръчани в контейнер ще получите засадени в саксия/контейнер P9 или 0.5л., като всяко едно растение ще е в отделен съд. Колко време могат да се съхраняват получените растения преди да бъдат засадени?. • В контейнер – бихте могли да ги отглеждате в него, докато не стане твърде малък и тесен за тях. Кой период е подходящ за засаждане на растенията? • Препоръчваме Ви да ги засадите през есентта, но може спокойно да ги направите това и през пролетта, преди пъпките да набъбнат. Как да засадим плодните храсти на в контейнер? • Като за начало, изберете богата почва, която не е суха, песъчлива или блатиста. Желателно е да засадите майската бровинка на слънчево местенце, но не е проблем то да предлага и шарена сянка. Почистете внимателно мястото от плевели, камъни и т.н. и изкопайте дупка, два пъти по-голяма от рамера на кореновата система на растението. Засаждането само по себе си е стандартно, изкопавате дупка двойно по-широка от контейнера, насипвате с плодородна почва на дъното и поставяте растението. Разстоянието между отделните корени трябва да е не по-малко от 1м, като се има предвид и възрастта на растенията. • Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и подходяща тор-компост, торф или оборски тор. • Подгответе посадъчния материал като внимателно разопаковате кореновата система. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или счупени корени. Поставете разсада във вода, покриваща цялата коренова система на растението за няколко часа. • След като сте подготвили добре и мястото, и посадъчния материал е време за същинското засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането. Ако засаждате няколко растения наведнъж, се старайте разстоянието между отделните корени между тях да е не по-малко от 1 м. Препоръчваме Ви да насадите и подберете различни сортове, така че те да могат да се опрашват помежду си и да ви осигурят плододаване през целия сезон. Как да се грижите за плодните храсти след засаждането им? • Поливайте ги редовно до прихващане. • Отстранявайте всички неприхванали се корени. • Почиствайте редовно изсъхнали и болни листа. • Подхранвайте растенията с подходяща тор и вещества. • Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Продължи пазаруването

Количка

Top