Майска боровинка 'Войтек'

Lonicera caerulea 'Wojtek'

9.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Майската боровинка „Wojtek” е сорт, култивиран в Полша. Представлява широколистен, листопаден храст с размер 1.5м височина и 1м. широчина.
Характерно за този сорт е, че се отглежда лесно, дори от начинаещи градинари. Непретенциозен е откъм почва, метеорологични условия и осигурява добър добив.
Листната маса е матово зелена, с овално елиптична форма.
Цветовете са многобройни, камбанковидни в жълтеникав нюанс. Появяват се през първата половина на месец април.
Плодовете са продълговати, издължени, средно големи, наподобяващи по формата си на ягоди. Нюансът им е от светлосин до син цвят. Месото е сочно, с леко кисел вкус и отличителен аромат. Зреят в края на лятото и са изключително полезни за човешкото здраве.

Присадено на
Височина до
1.5м
Диаметър до
1.5м
Цъфтеж
VII - VIII
Плододаване
VII-VIII
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-20°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Майската боровинка (lonicera caerulea) e вид от семейство Бъзови (Caprifoliaceae). Растенията от този вид представляват листопадни храсти с височина до около 1-1.5м и ширина – 1м., които се отличават с изключителната си студоустойчивост- издържат на ниски температури до -40°C. Листната им маса е съставена от елиптични, овални, матово зелени листа с дължина до 5см. Цветчетата им са многобройни, разположени в пазвите на листата, формата им е камбанковидна, а на цвят обичайно са жълтеникави. Храстът не е с особено ефектен цъфтеж, рядко се използва с декоративна цел. Плодовете му са ядливи, с отличителен сладък вкус, в синьо-виолетов цвят. По форма са издължени, продълговати, средно големи ягоди. Вкусът им е сладко-кисел, а съдържанието им изобилства от полезни вещества. Майските боровинки са сравнително лесни за отглеждане, дори и от начинаещи градинари.

Често задавани въпроси за Майска боровинка 'Войтек'

Полезни съвети и въпроси: В какъв вид ще получите поръчаната от Вас майска боровинка? • В контейнер – растенията, поръчани в контейнер ще получите засадени в саксия/контейнер P9 или 0.5л., като всяко едно растение ще е в отделен съд. Колко време могат да се съхраняват получените растения преди да бъдат засадени?. • В контейнер – бихте могли да ги отглеждате в него, докато не стане твърде малък и тесен за тях. Кой период е подходящ за засаждане на растенията? • Препоръчваме Ви да ги засадите през есентта, но може спокойно да ги направите това и през пролетта, преди пъпките да набъбнат. Как да засадим плодните храсти на в контейнер? • Като за начало, изберете богата почва, която не е суха, песъчлива или блатиста. Желателно е да засадите майската бровинка на слънчево местенце, но не е проблем то да предлага и шарена сянка. Почистете внимателно мястото от плевели, камъни и т.н. и изкопайте дупка, два пъти по-голяма от рамера на кореновата система на растението. Засаждането само по себе си е стандартно, изкопавате дупка двойно по-широка от контейнера, насипвате с плодородна почва на дъното и поставяте растението. Разстоянието между отделните корени трябва да е не по-малко от 1м, като се има предвид и възрастта на растенията. • Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и подходяща тор-компост, торф или оборски тор. • Подгответе посадъчния материал като внимателно разопаковате кореновата система. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или счупени корени. Поставете разсада във вода, покриваща цялата коренова система на растението за няколко часа. • След като сте подготвили добре и мястото, и посадъчния материал е време за същинското засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането. Ако засаждате няколко растения наведнъж, се старайте разстоянието между отделните корени между тях да е не по-малко от 1 м. Препоръчваме Ви да насадите и подберете различни сортове, така че те да могат да се опрашват помежду си и да ви осигурят плододаване през целия сезон. Как да се грижите за плодните храсти след засаждането им? • Поливайте ги редовно до прихващане. • Отстранявайте всички неприхванали се корени. • Почиствайте редовно изсъхнали и болни листа. • Подхранвайте растенията с подходяща тор и вещества. • Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Канадска боровинка 'Северна линия'
Канадска боровинка 'Северна линия'
Amelanchier alnifolia 'Northline'

10.99лв.

Червена боровинка 'Стивънс'
Червена боровинка 'Стивънс'
Vaccinium macrocarpon 'Stevens'

7.99лв.

Логанбери
Логанбери
Rubus × loganobaccus

9.99лв.

Киви 'Исай'
Киви 'Исай'
Actinidia argumentta 'Issai'

9.99лв.

Киви 'Червеното на Кен'
Киви 'Червеното на Кен'
Actinidia argumentta 'Ken's Red'

7.99лв.

Касис "Богатир"
Ribes nigrum 'Bogatyr'

2.49лв.

Канадска боровинка 'Принц Уилиям'
Канадска боровинка 'Принц Уилиям'
Amelanchier canadensis 'Prince William'

10.99лв.

Последно разгледани

Червена боровинка 'Фарлин'
Червена боровинка 'Фарлин'
Vaccinium macrocarpon 'McFarlin'

7.99лв.

Касис "Богатир"
Ribes nigrum 'Bogatyr'

2.49лв.

Продължи пазаруването

Количка