Начало

Лоза винена ‘Сира’

Лоза винена ‘Сира’

Vitis vinifera ‘Syrrah’

7.99лв.

Изпращане по куриер до два работни дни.

Гарантирано качество!

Сигурна опаковка.

Лоза сорт „Сира“ е късен,червен винен сорт грозде.Лозите имат среден растеж и не дават високи добиви.Предпочита по-бедни,каменисти почви с добър дренаж.Устойчив на гъбични заболявания и на повечето заболявания по лозите.Гроздовете са малки до средни,цилиндрично-конични,леко крилати,средно плътни.Зърната са средни по големина,леко овални,черни.Вкус – хармоничен,приятен.Зрее в средата на октомври. Подходящ за висококачествени червени сортови вина,както и купажни вина и розета.Младите вина имат характерни тонове на виолетки,екзотични цветя,пушек,розмарин,мащерка,малина,боровинка и касис.Вината се отличават с много плътен,гранатов цвят с лилавеещи нюанси и с висока плътност.

Приблизителна височина в момента:

40 – 60см

Описание

Допълнителна информация

Доставка

Лозата е катерещо-увивно растение,популярно по целия свят.Листната и маса е специфична,едра в тревисто зелен цвят и характерна форма.Плодовете на винените сортове лози могат да бъдат от ранен до късен период на зреене и различна устойчивост на външни влияния.Обичайно са сравнително дребни с висока захарност,тънка кожица.Могат да бъда бели или червени в зависимост от сорта,но общото при всички е,че са изключително използвани за преработка в различни видове вина.

Какво е лоза на пакетиран корен?

Щом поръчате избраните лози на пакетиран корен те пристигат при вас увити в стреч фолио и влажен субстрат (стърготини) корени. Това позволява запазване на растението в свеж вид по време на транспорта. От друга страна ни позволява да поддържаме по ниски цени (не заплащате за контейнер, почва, отглеждане на контейнерно растение) и не на последно място цената за доставка за вас е доста по-ниска.
Какво да направя щом получа своите лози на пакетиран корен?

Щом получите вашите лози бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място.
Кога да засадя лозите – през пролетта или през есента?

Препоръчително е засаждане през есента, поради причината, че при есенното засаждане се получава по-висок процент на прихващане и по-силен растеж на лозите през първата година.

Все пак пролетното засаждане се приема у нас като по-масова практика. Ако изберете него е най-добре то да се извърши през втората половина на март и началото на април, щом е възможно да се работи.
Как да подготвя лозите за засаждане?

След като получите желаните лози разопаковайте внимателно прозрачното фолио и отстранете изцяло стърготините, които покриват корена. Потопете ги във вода и оставете така за между 12 и 24 часа, това мероприятие освежава кореновата система на растенията. След това подрежете корените на между 6 и 8см, като отстраните всички счупени и изсъхнали такива. Пръчката, развила се от калема отрежете на 2 видими пъпки, а ако са покарали повече от една пръчки изберете най-силната и най-добре разположената от тях, а другите премахнете. Заедно с това подгответе почвата на мястото, което се избрали за засаждане.
Как да засадя лозите?

Видове засаждане:

В ямки;

със садило;

с хидробур;

чрез отваряне на бразди;

с посадъчна машина.

Тук ще разгледаме най-разпространения начин за засаждане, а именно в ямки. За същинското засаждане на лозите би трябвало вече да имате добре подготвен посадъчен материал и изкопани ямки с дълбочина 40 см. и ширина 25-30 см. В тях внасяте добре угнил оборски тор, размесен предварително с рохкава почва. Поставяте лозата в ямката като внимавате корените да са равномерно разпределени около пръчката, а след това засипвате до средата с пръст. За да слегне почвата в този момент е редно да излеете 5-6 литра вода, а щом тя се отцеди може да дозасипете с пръст. Над засадената лоза правите купчина от рохкава почва, която при пролетното засаждане покрива чепчето с почвен слой от 5-6 см., а при есенното засаждане – от 25-30 см.
На какво разстояние да засадя лозите?

При засаждане на лози е редно да спазвате разстояние между отделните растения от около 2 метра и не по-малко от 1.5м. Прекаленото сгъстяване няма да позволи на лозите да се развият.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Височина до

Изложение

Температура

Поливане