Лоза сорт ' Памид ' / Vitis Vinifera 'Pamid' /
  • Лоза сорт ' Памид ' / Vitis Vinifera 'Pamid' /
  • Лоза сорт ' Памид ' / Vitis Vinifera 'Pamid' / 2
  • Лоза сорт ' Памид ' / Vitis Vinifera 'Pamid' / 3
  • Лоза сорт ' Памид ' / Vitis Vinifera 'Pamid' / 4

Лоза сорт ' Памид ' / Vitis Vinifera 'Pamid' /

7.99лв.

Контейнер
Пакетиран корен
Наземна част
Лиана
Височина до
1.2м
Растеж
Умерен
Цъфтеж
Няма
Поливане
Умерено
Температура
Студоустойчив
Слънце/сянка
Слънце
Изпращане с Еконт до два работни дни след поръчване
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Описание

Памид е най-разпространеният в миналото сорт грозде в България, подходящ за консумация както в прясно състояние, така и за производството на вино. Среща се по целия Балкански полуостров под различни имена: Съръ чибук – в Турция (Одринско), Пловдина – Северна Македония и Сърбия, Рошиоара – Румъния, Коплик и Мана Куки – Албания. Най-характерно за този сорт е, че леторастите растат право нагоре и се втвърдяват в тази форма. Младите пръчки са изправени, обагрени жълтеникаво, с твърда дървесина. Оттук идва и турското наименование на сорта – „жълта пръчка“.

Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, полусбит. Дръжката е средно дълга, дебела, вдървисинена в основата. Зърното е средно едро, но малко, по-дребно от сорта гъмза, лесно се отделя от дръжчицата. Ципата е тънка, крехка, почти не се усеща при ядене, обагрена е розово-червено, а при някои клонове до тъмночервено. Месестата част е сочна, хрупкава с нежен хармоничен вкус. Семката е малка. От гроздето му се получават обикновени, светлочервени трапезни вина, които са годни за консумация веднага след ферментацията.

lock