Лигуструм

Ligustrum 'Ovafolium'

0.89лв.

Изпращане по куриер до два работни дни.
Гарантирано качество!
Сигурна опаковка.

Лигуструм „Ovalifolium“ е полувечнозелен, многогодишен храст от род „Ligustrum“. На височина достига до 3м, с изключително бърз растеж и гъста листна маса. Обичайно разклонен, листата на храста са изключително много, с лъскава, гладка повърхност и наситено зелен цвят. Обичайно студоустойчиви, в най-мразовитите зими се случва да опадат. Към почва и местоположение не е претенциозен. Справя се добре на слънце и на сянка, предпочита умерена влажност и добър дренаж. „Ovalifolium” e изключително разстространен сорт, най-често използван за изграждане на красиви, устойчиви и лесни за поддръжка живи плетове.

Приблизителна височина в момента:
60 - 80см
Височина до
Изложение
Цъфтеж
Диаметър до
Температура
Поливане
Описание
Допълнителна информация
Доставка

Лигуструм или „Ligustrum“ е род полувечнозелени или вечнозелени храсти или ниски дървета. Познати са около 40 вида, като най използвани са Ligustrum Ovalifolium и Ligustrum vulgare. Растежът е изключително бърз като храстите им могат да достигат до 4-5м, като зеленината е гъста, съставена от малки тревистозелен, яйцевидни листенца. Обикновено растат във всякакви почви, студоустойчиви, сухоустойчиви, непретенциозни са, понасят добре подрязване и оформяне. Заради тези техни качества са най-често избираното растение за изграждане на жив плет.

Какво е Лигуструм на пакетиран корен?

Щом поръчате Лигуструма на пакетиран корен той пристига при вас с увити в стреч фолио и влажен субстрат (стърготини) корени. Това позволява запазване на растението в свеж вид по време на транспорта. От друга страна ни позволява да поддържаме по ниски цени (не заплащате за контейнер, почва, отглеждане на контейнерно растение) и не на последно място цената за доставка за вас е доста по-ниска.
Кога да засадя Лигуструм?

Лигуструм може да засадите през пролетният или през есенният сезон. Неподходящи за засаждане са летните жеги и зимните мразове.
Как да подготвя Лигуструм за засаждане?

След като получите желаните растения разопаковайте внимателно прозрачното фолио и отстранете изцяло стърготините, които покриват корена. Препоръчително е да накиснете във вода корените за няколко часа. След което да подрежете всички счупени, изсъхнали или твърде дълги корени. С тези стъпки вашият посадъчен материал е готов за същинското засаждане.
Как да засадя жив плет от Лигуструм?

Засаждането на жив плет условно можем да разделим на две категории: едноредово и двуредово засаждане.

Едноредовото засаждане се предпочита при недостатъчно на ширина пространство в малки дворове и други подобни случай.
При този вид засаждане растенията се засаждат на 10см едно от друго.

Двуредовото засаждане се практикува при желание за по-бързо и качествено сгъстяване на плета, с по-висока декоративна стойност и устойчивост. В случай, че изберете него засадете растенията от всеки ред през 20см. Като ги подредите така, че двата реда да са шахматно разположени. Разстоянието между редовете трябва да е около 10см.
Внимание! Който и от методите да изберете препоръчваме Лигуструма да бъде подрязан на 20-25см от нивото на почвата. По този начин му осигурявате възможност да започне да се разклонява от ниско и си осигурявате по-гъст жив плет.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!