Киви ‘Исай’

Actinidia argumentta ‘Issai’

9.99лв.

Изчерпан

Изпращане по куриер до два работни дни.

Гарантирано качество!

Сигурна опаковка.

Родът Actinidia се състои от 25 вида, произхождащи от Азия. Един от видовете е Actinidia argumentta – културни, увивни, дървесни лози, все още не толкова разпространени и по-скоро екзотични видове. Последните години този род културни Кивита набират все по-голяма популярност. Растенията се развиват като се катерят по упора, като имат способността да задържат прилежащото им пространство хладно през лятото. Плодовете им не са много едри, срещат се в различни цветове – стандартното бежово с власинки, зелено и дори червено. Някой от сортовете на Actinidia argumentta са самоплодни, други се делят на мъжки и женски растения. Изключително подходящ избор са както заради плодовете, така и заради декоративните си качества.

Приблизителна височина в момента:

30 – 40см

Описание

Допълнителна информация

Доставка

Киви „Исай“ е сорт киви от видът Actinidia argumentta. Сортът е самоплоден, с бърз растеж, с годишен прираст от около и над 1м. Добивът от едно растение е до 15кг, като плододаването започва на 3-4 година. „Исай“ е един от най-студоустойчивите сортове. Устойчив на болести и вредители, предпочита слънчеви места и добре дренирани, неутрални до кисели почви.
Цъфтежът е през май.
Зреенето е в края на лятото, началото на есента. Плодовете на „Исай“ са дребни, с отлични вкусови качества. Трайността им е сравнително кратка, подходящи за директна консумация, заради съдържимите в тях множество витамини вкл. ВитС, калций и др.

В какъв вид ще получа поръчаното Киви?

Видовете киви, които предлагаме ще получите вкоренени в контейнер. Според вида и големината на растенията, размерите на контейнера може да варират. По-възрастните растения най-вероятно ще пристигнат при Вас привързани към бамбук или друга опора.
Колко време мога да съхранявам получите растения?

Всички лиани в контейнер могат да се отглеждат в него за дълъг период от време или докато размерът му не стане неподходящ (твърде малък) за растението.

Грижите, които трябва да полагате за своите лиани в контейнер са елементарни – поливане според вида, привързване към опора поставена в него и почистване от сухи и болни листа и клонки.

Мястото, на което да позиционирате контейнера с лианата се определя от вида на самото растение, но при всички случай до него трябва да достига достатъчно светлина.
Кога е най-подходящото време за засаждане на Киви?

Обобщено бихме могли да кажем, че както при повечето растения и при лианите се спазва правилото за пролетно или есенно засаждане. Въпреки че растенията отгледани в контейнер биха могли да се засаждат почти целогодишно, ние Не препоръчваме да засаждате през най-големите летни горещини или зимни студове – през тези периоди шансът за прихващане на каквото и да било растение драстично намалява!
Как да засадя полученото киви?

Особеностите при засаждане на катерещи растения са няколко:

Предварителна подготовка на мястото – пригответе подходяща, стабилна опора според вида, който сте подбрали. Изкопайте два пъти по голяма дупка от контейнера, в които сте получили растението (отнася се за млади растения в контейнер P9). При желанието от Ваша страна на дъното на изкопа положете тор – изкуствена или оборска, съобразена с изискванията на кивито.

Поливане – лианите обичайно имат нужда от обилно поливане при засаждането.

Същинско засаждане – извадете растението от контейнера, като внимателно разрохкате почвата около корените. Поставете го в изкопаната дупка заедно с майчината пръст. Засипете и тръмбовайте около основата внимателно!

Прихващане към опората – някой видове лиани имат нужда от вашата помощ, за да се прихваната към опората, която сте подготвили. Ако избраният от Вас вид е такъв, привържете внимателно (не твърде стегнато) с подходяща връв растението. Имайте предвид, че с нарастване на лианата връвта ще се наложи да бъде премахната, за да не навреди на неговото развитие. Щом видите, че растението се е захванало чрез собствения си способ към поставената конструкция, премахнете връвта.
Как да се грижа за получените лиани/катерещи растения?

Грижите, които е необходимо да полагате за Вашите катерещи растения са да внимавате да са добре разположени върху упората.

Поливате редовно.

Торите с подходяща тор през пролетта.

Подрязвате при необходимост.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Височина до

Изложение

Контейнер

Цъфтеж

Диаметър до

Температура

Поливане