Начало

Кипарис ‘Спирала’ 180-200см

Кипарис ‘Спирала’ 180-200см

Cupressocyparis leylandii ‘spiral’

199.99лв.

Изпращане по куриер до два работни дни.

Гарантирано качество!

Сигурна опаковка.

Колоновидна Западна Туя „Спирала“ е вечнозелен храст принадлежащо към семейство Cupressaceae (Кипарисови). Висока е около 2 метра, предпочитана като единично растение, заради високата си декоративна стойност. Създаването на т.нар. „топиарна форма“ е трудно и изисква умения и време, затова повечето хора предпочитат да си купят готови растения. Обратно на разпространеното мнение обаче поддържането на „топиарна форма“ не е сложно, единственото което е необходимо да направите е два пъти в годината (пролет и есен) да подрежете израстъците. Спиралата е една от най-търсените „топиарни форми“. Създадената от колоновидна западна туя спирала е с плътни форми и наситено зелен цвят.

Приблизителна височина в момента:

180 – 200см

Описание

Допълнителна информация

Доставка

Западната Туя е вид иглолистни, вечнозелени храсти или дървета от семейство Кипариси. В това число влизат растения с различна височина от 50см до 7-8м. Формата на храстите също може да варира от сферична до пирамидална или конусовидна. Зеленината им е в множество нюанси на зеленото или в сиво-сребристо, синьо и прочие. Обичайно представителите на този вид са с добра студоустойчивост, добре понасят резитба. Често са предпочитани при изграждане на жив плет или като единични акценти в градината.

Кога да засадя Туя?

Бихте могли да засадите растенията през есента (септември-октомври) или през пролетта (след края на зимните студове).
Как да засадя жив плет от Туя?

Стандартно едноредово засаждане:
Обичайният начин на засаждане на Туя започва с изкопаване на ров с ширина 40см и дълбочина 15-20см. Насипете рова с добре угнил оборски тор или компост, а след това и с добре разрохканата почва, която се извадили от него (важно е да почистите почвата от плевели, камъни и пр.), след като размесите до колкото е възможно двете субстанции може да преминете към същинското засаждане на растенията. За най-добри резултати препоръчваме да засадите Туя на разстояние 50-80см една от друга! След като изкопаете дупките на посоченото разстояние разчепкайте внимателно корените на растението и го поставете вътре. Засипете внимателно с почва и притъпчете около стеблото. Почвата трябва да слегне добре, при наличието на останали въздушни джобове се затруднява развитието на посадъчния материал. В края на операцията полейте обилно новозасадените растения.

Двуредово, шахматно засаждане:
В случаи, когато желаете да постигнете по-гъст жив плет или по-бързи резултати, бихте могли да засадите Туята двуредово. Процедурата по засаждане е същата като при едноредовото с тази разлика, че корените трябва да са на разстояние 100-120см един от друга, а между редовете да има около 50см. Внимавайте при подредбата на растенията – в двата реда растенията трябва да бъдат шахматно разположени.
Как да се грижа за получената Туя?

Поливайте редовно до прихващане на растението.

Подрязвайте два пъти годишно.

Почиствайте от болни и изсъхнали клонки.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Височина до

Изложение

Контейнер

Диаметър до

Температура

Поливане