Начало
Касис “Богатир”

Касис “Богатир”

Ribes nigrum 'Bogatyr'

2.49лв.

Изпращане по куриер до два работни дни.
Гарантирано качество!
Сигурна опаковка.

Касис „Богатир“ е известен още като Черно френско грозде. Той е многогодишен, непретенциозен, плоден храст от семейство „Касисови“. Растежът му е умерен към бърз, като достига височина от около 1м. Сортът е студоустойчив, развива се добре както на слънце, така и на шарена сянка, рядко нападан от болести и вредители.

Листата му са силно нарязани, едри и широки. Настойката или чайовете, приготвени от тях са изключително полезни за здравето- борят се с диабета, понижават кръвното налягане, стимулират апетита, имат антивирусно и общо укрепващо въздействие върху организма и др.

Цветовете му са дребни и се отличават от тези на останалите растения по зеленикавия си нюанс. Касисът цъфти рано през пролетта.

Плодовете на „Богатир“ са дребни, с овална форма, оцветени в наситено черно. На вкус са кисели до сладко-кисели. В сравнение с останалите плодове, тези на касиса съдържат най-голямо количество витамини и най-вече витамин C. Зреят е през лятото.

Приблизителна височина в момента:
15 - 30см
Описание
Допълнителна информация
Доставка

Касис или на латински -„Ribes nigrum“ са многогодишни, широколистни, опадливи, плодни храсти от семейство „Касисови“, познати още като „Черно френско грозде“. Любопитен факт е, че в миналото тези чаровни представители на сем. Касисови са били известни още и под названието “манастирско зрънце”, тъй като са се отглеждали изключително на териториите на манастирите и монасите ги използвали за храна и лечебни цели. Основните видове, познати на градинарите са бяло, черно и червено грозде. Те се развиват бързо, като мощни храсти с множество издънки. Достигат на височина до 1м. Листната им маса е съставена от множество широки и силно нарязани листа, които издават приятен аромат при стриване. Цветчетата им са дребни, с отличителен зеленикав цвят. Плодовете на касисите са дребни, овални и имат сладко-кисел вкус. Познати на човечеството от хилядолетия, тези непретенциозни плодни храсти се отглеждат предимно заради своите уникални лечебни свойства и факта, че са сравнително лесни за отглеждане, дори и от неопитни градинари.

Полезни съвети и въпроси: В какъв вид ще получите касис “Богатир”, който сте си закупили от нас?

На гол корен – ще пристигне при Вас опакован в дишаща торбичка, заедно с малко количество почва. Това помага на коренчетата да запазят свежестта си и да бъдат готови за засаждане.

В контейнер – ще получите храста засаден в саксия/контейнер P9 или 0.5л. Имайте в предвид, че всяко едно растение ще бъде в самостоятелен съд. Колко време може да съхранявате касис “Богатир” преди да го засадите?

Плодните храсти, получени на гол корен може да съхранявате от 7 до 10 дни на хладно място, при условие, че не ги разопаковате.

Получените в контейнер растения може да отглеждате в него до момента, в който самият той не стане твърде малък. Кога можете да засадите касис “Богатир”?

Ако сте закупили плодните храсти на гол корен, бихте могли да засадите през есента или пролетта. Имайте в предвид, че най-голям процент на прихващане и растеж имат тези, засадени през есента. Растенията, получени на контейнер, може да засадите и през лятото. Как да засадите плодните храсти от Френско черно грозде “Богатир”?

Като начало е важно да подберете и подготвите мястото. Касисът предпочита влажни, глинести и песъкливи почви с неутрално или слабо-кисела реакция. Подготовката на мястото се състои в почистване от всички плевели, камъни и пр. Прекопайте и изкопайте дупка с размер два пъти по-голям от този на кореновата система.

Посипете дъното й с рохкава, богата почва и по наторете с тор, съобразена с нуждите на плодните храсти.

Подготовка на посадъчния материал – разопаковайте внимателно кореновата система като отстраните стреч фолиото и стърготините. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или счупени корени. Поставете разсада във вода за няколко часа, ако черното грозде е на гол корен.В случай, че имате такова в контейнер, то пропуснете тази стъпка.

След като сте подготвили добре и мястото и посадъчния материал е време за същинско засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането. Как да се грижите за касис “Богатир” след засаждане?

Поливайте редовно през пролетно-есенния сезон. Храстите се нуждаят от допълнително поливане, когато общата сума на годишните валежи падне под 700л/м2.

Наторявайте и подхранвайте веднъж годишно с тор, подходящ за плодни храсти. В случай, че при предпосадъчната подготовка на мястото е извършено торене, то през първата година не е нужно да се извършва такова на растенията.

Правете редовна резитба на плодните храсти като започнете от пролетта, следваща засаждането, още преди да са се появили първите пъпки по клоните.

Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!