Начало

Къпина ‘Без бодли’

Къпина ‘Без бодли’

Rubus fruticosus ‘Thornfree’

3.99лв.

Изпращане по куриер до два работни дни.

Гарантирано качество!

Сигурна опаковка.

Къпина “Thornfree” е сорт плоден храст от вид „Rubus fruticosus“. Развива се до височина от около 1.5м, с продължителност на плододаване 12 – 15 год. Стеблата са жилави, в тревисто зелен цвят, с дъговиден растеж и без бодли. Листната маса е съставена от листа с яйцевидна форма, често нечифтоперести, с по 3 до 5 по-малки листенца. Цъфтежът е с бели или розови цветчета. Сортът е устойчив на измръзване, предпочита слънчеви места на засаждане и умерено влажна, добре дренирана почва. Цъфтежът е от май до октомври. Зреенето е от средата на лятото до началото на есента. Плодовете на “Thornfree” са с черен или синьо-черен цвят и месеста консистенция. Лесно се отделя от плодното легло. На вкус са по-скоро сладки. Прекрасни за свежа консумация и преработка.

Приблизителна височина в момента:

10 – 25см

Описание

Допълнителна информация

Доставка

Къпина (Rubus fruticosus) представлява храстовидно растение, известно още с името планучка и принадлежащо към семейство Розоцветни (Rosaceae). Тя е освен вкусна и хранителна, и медоносна билка. Известни са около 250 вида къпини. В продължение на от 12 до 15 години, може да се отглежда къпиновия храст с цел плододаване.Къпината има стъбла, достигащи до 2 метра височина. Те са цилиндрични и с тъпи ръбчета, а понякога и голи без бодли или власинки по тях. Имат пълзящ или дъговидно-възходящ растеж.Листата имат длановидна форма, нечифтоперести в повечето случаи, състоящи се от 3 до 5 по-малки листенца с яйцевидна форма. Листните ръбове са назъбени. По долната повърхност на централната листна вена се има малки зъбчета. Горната листна повърхност е гола, а по долната се установяват бели власинки.Цветчетата са бели или розови, състоящи се от 5 венчелистчета и 5 чашелистчета, много плодници и тичинки. Събрани са в два вида съцветия – метлица и грозд. Цъфти от май до октомври.Плодът на къпината е сборен. Всяко едно малко плодче от него съдържа дребни костилчици. В узрял вид има черен или синьо-черен цвят и месеста консистенция. Лесно се отделя от плодното легло.

Къпина или „Rubus“ е род широколистни, опадливи, плодни храсти от семейство „Розоцветни“. Известни са около 250 вида. Обичайно се развиват бързо в мощен храст с много странични издънки, като достигат височина между 1.5 – 3м. Стеблата в млада възраст за светло зелени, в последствие придобиват по тъмен оттенък, растат дъговидно, често покрити с множество бодли, но се срещат и без. Листната маса е тревисто зелена, гъста, нечифтопереста, с яйцевидна форма. Плодовете на Къпините са черни до тъмночервени на цвят, сочни, съставени от отделни костилчици. Предпочитани заради прекрасният си вкус. Растението освен плодно е и медоносно.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Височина до

Изложение

Диаметър до

Температура

Поливане