Канадска боровинка 'Смоуки'

Amelenchier alnifolia 'Smokey'

10.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Канадска боровинка „Смоуки“ е среден към голям, многостеблен широколистен храст, достигащ височина от около 4м. Той е средно ранен, изключително устойчив на болести, студ и вредители. Един от най-старите и широкоразпространени сортове боровинки в Канада. Добивите от храста да задоволителни. Растението е лесно за отглеждане, предпочита места с шарена сянка и умерено поливане.
Листата му са широки, тъмнозелени и овални по форма, като през есентта придобиват красив оранжев цвят.
Цъфти в малки, снежно бели цветчета през април.
Плодовете на „Смоуки“ са едри, с диаметър около 16 мм., групирани в гроздове. Те са изключително ароматни, сочни и с наситено лилаво-червен цвят. Освен за свежа консумация, са идеални за преработка и замразяване. Зреят през месец юни.

Приблизителна височина в момента: 
40 - 60см
Присадено на
Височина до
Диаметър до
Цъфтеж
III - V
Плододаване
VI-X
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Почва
Ароматност

Описание

Канадските боровинки (лат. Amelanchier alnifolia) са широколистни плодни храсти или ниски дървета, достигащи на височина между 3 и 8м. Разпространени са в Канада, Аляска, в западните и северните части на Америка. Към днешна дата са познати няколко десетки сорта, всеки от които има своите предимства. Листната им маса е съставена от прости, овални листа в тревисто зелен цвят, лъскави отгоре и матови отдолу. Канадските боровинки цъфтят в бяло, с пет отделни самостоятелни листенца. Плодовете им варират като големина, приличат на боровинките, но са по-тясно свързани с ябълките. На цвят могат да се срещнат от розови до тъмно виолетово-сини. Канадските боровинки са подходящи за отглеждане от начинаещи градинари, тъй като растенията от този вид са устойчиви на студ, засушаване и болести. Предпочитат леки, плодородни почви и сенчести места. Други предимства на тези плодни храсти са декоративните им качества и лечебните им свойства- успешно лекуват дерматологични проблеми и болести на устната кухина.

Често задавани въпроси за Канадска боровинка 'Смоуки'

Полезни съвети и въпроси: В какъв вид ще получите поръчаните от Вас Канадски боровинки "Смоуки"? • В контейнер – боровинките ще бъдат засадени в саксия/контейнер P9 или 0.5л. Във всеки съд ще откриете по едно растение. Колко време бихте могли да съхранявате, поръчаните от Вас Канадски боровинки "Смоуки" преди да ги засадите? • Може да отглеждате растенията в контейнера, в който сте ги получили до момента, в който самият той не стане твърде малък за тях. Кога можете да засадите Канадската боровинка "Смоуки"? • Бихте могли да засадите плодния храст през есента или през пролетта, като вземете под вниманието факта, че ако го направите през пролетта, растението Ви ще получи достатъчно сила за зимата. Как да засадите Канадската боровинка "Смоуки"? • Препоръчваме Ви да изберете лека, хумусна почва и място, разположено на слънце до шарена сянка. Преди засаждане наторете почвата с хумус и дървена пепел. Извадете внимателно растението от контейнера и проверете за слаби и изсъхнали корени. Ако има такива, ги подрежете и отстранете. Самото засаждане се извършва като изкопаете дупка двойно по-широка от контейнера. На дъното й насипете плодородна почва и поставете растението вертикално в нея. След това покрийте корените с почва и я притиснете около тях. Накрая полейте растението с кофа вода. Ако засаждате повече растения, се старайте разстояние между отделните им корени да е не по-малко от 1м. Как да се грижите за Канадска боровинка "Смоуки" след засаждане? • Поливайте редовно растението. • Торете периодично с подходяща тор. • Връзвайте плодния храст в периодите на плододаване, тъй като има опастност клоните да се отчупят от тежестта. . • Отстранявайте всички изсъхнали и счупени клони. • Подрязвайте храста периодично.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Последно разгледани

Канадска боровинка 'Северна линия'
Канадска боровинка 'Северна линия'
Amelanchier alnifolia 'Northline'

10.99лв.

Продължи пазаруването

Количка

Top