Каламондин

Citrus × microcarpa

34.99лв.

Изчерпан

Запишете се за имейл известие, когато продуктът е отново наличен.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Каламондин или „Citrus × microcarpa“ е цитрусово, плодно дърво наричан още „Мини Портокал“. Получен чрез кръстосването на кумкват и портокал. Развива се като ниско дръвче с височина до 3-4м, като в природата се срещат и представители до 7м. Листната му маса е съставена от средно големи, пъстри листа с яйцевидна форма, леко издължени при върха. Плодовете са интересна комбинация от форма и вид на мандарина и вкус на лайм или лимон. Често недолюбвани заради киселия си вкус, те се запазват на клонките дори сред узряване, като са годни за консумация дори необелени. Видът е подходящ за засаждане в контейнер и на открито, поради студоустойчивостта му. Предпочитан и като декоративно растение и като плодно такова.

Присадено на
Височина до
Диаметър до
1.5м
Цъфтеж
IV - VI
Плододаване
I-II
Поливане
Редовно
Температура
40°C/-25°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Каламондин или „Citrofortunella mitis“ е вид растение от семейство „Седефчеви“, развива се под формата на дръвче, като би могъл да се отглежда в контейнер или директно засаден в земята. Той е хибрид между портокал и кумкват. Плодовете му наподобяват по форма и вид мандарина, но на вкус са по-скоро като лимон или лайм. Често недолюбвани заради киселия си вкус, те са абсолютно ядливи, дори кората. Поради изключителните си декоративни качества е по-широко отглеждан като декоративно растение, заради постоянно и обилно плододаване и задържането на плодовете на клонките дори след узряване. Сравнително студоустойчив е, но изисква защита през най-студените зимни дни.

Често задавани въпроси за Каламондин

В какъв вид ще получа поръчания Каламондин? • Поръчаното растение ще получите в контейнер от 5л, големината е напълно съобразена с развитието и растежа на растението, което получавате. Колко време мога да съхранявам Каламондин преди да го засадя? • Всички растения поръчани на контейнер биха могли да се отглеждат в него докато той не стане неподходящ (твърде малък). Къде да отглеждам Каламондин? • Съветваме ви да отглеждате Каламондин в контейнер с цел през зимните, студени месеци да го прибирате на заветно и топло място. Изберете топло, слънчево място на растението, къде да бъде защитено от силни, студени течения през цялата година. В районите с умерен климат се справя добре навън от края на пролетта до средата на есента. Кога да присадя Каламондин? • Може да смените контейнера на вашия Лайм през пролетта или през есента. Как да присадя Каламондин? • Започнете с подбора на нов контейнер/саксия – той трябва да е с достатъчна големина, по-голям от стария. Насипете дъното му с малко пясък (за дренаж), след това с рохка, плодородна почва. Извадете растението от досегашната му саксия, като внимателно го поставите в новата. Засипете с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода, всички цитрусови видове обичам редовното поливане. Какви грижи да полагам за Каламондин след засаждане? • Поливайте спорадично през зимата. • Приберете на топло през зимата контейнера с Каламондина. • Почиствайте редовно саксията от плевели. • Почиствайте растението от болни и счупени клонки и листа. • Плодовете на Каламондин се задържат по клонките дълго след узряване, тяхното премахване не е задължително.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Продължи пазаруването

Количка

Top