Каламондин

Citrus × microcarpa

34.99лв.

Изчерпан

Запишете се за имейл известие, когато продуктът е отново наличен.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Каламондин или „Citrus × microcarpa“ е цитрусово, плодно дърво наричан още „Мини Портокал“. Получен чрез кръстосването на кумкват и портокал. Развива се като ниско дръвче с височина до 3-4м, като в природата се срещат и представители до 7м. Листната му маса е съставена от средно големи, пъстри листа с яйцевидна форма, леко издължени при върха. Плодовете са интересна комбинация от форма и вид на мандарина и вкус на лайм или лимон. Често недолюбвани заради киселия си вкус, те се запазват на клонките дори сред узряване, като са годни за консумация дори необелени. Видът е подходящ за засаждане в контейнер и на открито, поради студоустойчивостта му. Предпочитан и като декоративно растение и като плодно такова.

Присадено на
Височина до
Диаметър до
1.5м
Цъфтеж
IV - VI
Плододаване
I-II
Поливане
Редовно
Температура
40°C/-25°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Каламондин или „Citrofortunella mitis“ е вид растение от семейство „Седефчеви“, развива се под формата на дръвче, като би могъл да се отглежда в контейнер или директно засаден в земята. Той е хибрид между портокал и кумкват. Плодовете му наподобяват по форма и вид мандарина, но на вкус са по-скоро като лимон или лайм. Често недолюбвани заради киселия си вкус, те са абсолютно ядливи, дори кората. Поради изключителните си декоративни качества е по-широко отглеждан като декоративно растение, заради постоянно и обилно плододаване и задържането на плодовете на клонките дори след узряване. Сравнително студоустойчив е, но изисква защита през най-студените зимни дни.

Често задавани въпроси за Каламондин

В какъв вид ще получа поръчания Каламондин? • Поръчаното растение ще получите в контейнер от 5л, големината е напълно съобразена с развитието и растежа на растението, което получавате. Колко време мога да съхранявам Каламондин преди да го засадя? • Всички растения поръчани на контейнер биха могли да се отглеждат в него докато той не стане неподходящ (твърде малък). Къде да отглеждам Каламондин? • Съветваме ви да отглеждате Каламондин в контейнер с цел през зимните, студени месеци да го прибирате на заветно и топло място. Изберете топло, слънчево място на растението, къде да бъде защитено от силни, студени течения през цялата година. В районите с умерен климат се справя добре навън от края на пролетта до средата на есента. Кога да присадя Каламондин? • Може да смените контейнера на вашия Лайм през пролетта или през есента. Как да присадя Каламондин? • Започнете с подбора на нов контейнер/саксия – той трябва да е с достатъчна големина, по-голям от стария. Насипете дъното му с малко пясък (за дренаж), след това с рохка, плодородна почва. Извадете растението от досегашната му саксия, като внимателно го поставите в новата. Засипете с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода, всички цитрусови видове обичам редовното поливане. Какви грижи да полагам за Каламондин след засаждане? • Поливайте спорадично през зимата. • Приберете на топло през зимата контейнера с Каламондина. • Почиствайте редовно саксията от плевели. • Почиствайте растението от болни и счупени клонки и листа. • Плодовете на Каламондин се задържат по клонките дълго след узряване, тяхното премахване не е задължително.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Водна лилия микс
Водна лилия микс
Nymphaea hybrida mix

29.99лв.

Кипарис '3 топки' 160-180см
Кипарис '3 топки' 160-180см
Cupressocyparis leylandii '3 ball'

199.99лв.

Лейландски кипарис 'Пом-пом'
Лейландски кипарис 'Пом-пом'
Cupressocyparis leylandii 'Pom-pom'

199.99лв.

Кипарис 'Спирала' 180-200см
Кипарис 'Спирала' 180-200см
Cupressocyparis leylandii 'spiral'

199.99лв.

Японски клен 'Атропурпуреум'
Японски клен 'Атропурпуреум'
Acer palmatum 'atropurpureum'

13.99лв.

Пампаска трева 'Розово перо'
Пампаска трева 'Розово перо'
Cortaderia selloana 'Pink feather'

3.99лв.

Юка
Юка
Yucca Gloriosa

5.99лв.

Последно разгледани

Продължи пазаруването

Количка