Къпина 'Без бодли'

Rubus fruticosus 'Thornfree'

2.49лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Къпина (Rubus fruticosus) представлява храстовидно растение, известно още с името планучка и принадлежащо към семейство Розоцветни (Rosaceae). Тя е освен вкусна и хранителна, и медоносна билка. Известни са около 250 вида къпини. В продължение на от 12 до 15 години, може да се отглежда къпиновия храст с цел плододаване.Къпината има стъбла, достигащи до 2 метра височина. Те са цилиндрични и с тъпи ръбчета, а понякога и голи без бодли или власинки по тях. Имат пълзящ или дъговидно-възходящ растеж.Листата имат длановидна форма, нечифтоперести в повечето случаи, състоящи се от 3 до 5 по-малки листенца с яйцевидна форма. Листните ръбове са назъбени. По долната повърхност на централната листна вена се има малки зъбчета. Горната листна повърхност е гола, а по долната се установяват бели власинки.Цветчетата са бели или розови, състоящи се от 5 венчелистчета и 5 чашелистчета, много плодници и тичинки. Събрани са в два вида съцветия - метлица и грозд. Цъфти от май до октомври.Плодът на къпината е сборен. Всяко едно малко плодче от него съдържа дребни костилчици. В узрял вид има черен или синьо-черен цвят и месеста консистенция. Лесно се отделя от плодното легло.

Присадено на
Височина до
1.5м
Диаметър до
1.5м
Плододаване
VIII-IX
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-20°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Къпина “Thornfree” е сорт плоден храст от вид „Rubus fruticosus“. Развива се до височина от около 1.5м, с продължителност на плододаване 12 – 15 год. Стеблата са жилави, в тревисто зелен цвят, с дъговиден растеж и без бодли. Листната маса е съставена от листа с яйцевидна форма, често нечифтоперести, с по 3 до 5 по-малки листенца. Цъфтежът е с бели или розови цветчета. Сортът е устойчив на измръзване, предпочита слънчеви места на засаждане и умерено влажна, добре дренирана почва. Цъфтежът е от май до октомври. Зреенето е от средата на лятото до началото на есента. Плодовете на “Thornfree” са с черен или синьо-черен цвят и месеста консистенция. Лесно се отделя от плодното легло. На вкус са по-скоро сладки. Прекрасни за свежа консумация и преработка.

Често задавани въпроси за Къпина 'Без бодли'

Къпина или „Rubus“ е род широколистни, опадливи, плодни храсти от семейство „Розоцветни“. Известни са около 250 вида. Обичайно се развиват бързо в мощен храст с много странични издънки, като достигат височина между 1.5 – 3м. Стеблата в млада възраст за светло зелени, в последствие придобиват по тъмен оттенък, растат дъговидно, често покрити с множество бодли, но се срещат и без. Листната маса е тревисто зелена, гъста, нечифтопереста, с яйцевидна форма. Плодовете на Къпините са черни до тъмночервени на цвят, сочни, съставени от отделни костилчици. Предпочитани заради прекрасният си вкус. Растението освен плодно е и медоносно. • Плодните храсти на гол корен бихте могли да засадите през есента или през пролетта. За разлика от растенията на контейнер, при тези не препоръчваме засаждане през лятото. Как да засадя плодните храсти на гол корен? • Като начало е важно да подберете и подготвите мястото. Най-подходящо би било такова с плодородна, богата почва, разположено на полусянка. Плодните храсти предпочитат добре дренирани почви. Подготовката на мястото се състои в почистване от всички плевели, камъни и пр. Прекопаване и изкопаване на дупка с размер два пъти по-голям от този на кореновата система. • Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и по желание с тор съобразена с нуждите на плодните храсти. • Подготовката на посадъчния материал – разопаковайте внимателно кореновата система като отстраните стреч фолиото и стърготините. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или счупени корени. Поставете разсада във вода за няколко часа, необходимо е тя да покрие цялата коренова система. • След като сте подготвили добре и мястото и посадъчния материал е време за същинско засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането. Как да се грижа за плодните храсти след засаждане? • Поливайте редовно през пролетно-летния сезон. • Наторявайте веднъж годишно с тор подходящ за плодни храсти. • Подрязвайте старите леторасли през есента. • Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Хемерокалис 'Островът на Джекил'
Hemerocallis 'Jekyll Island'

11.99лв.

Японска спирея
Японска спирея
Spirea Jасaponica

4.99лв.

Астилбе 'Видения в червено'®
Астилбе 'Видения в червено'®
Astilbe chinensis 'Visions in red'®

6.99лв.

Многоцветен жасмин
Многоцветен жасмин
Jasminum Polyanthum

8.99лв.

Будлея 'Нано лилаво'
Будлея 'Нано лилаво'
Buddleja davidii 'Nanho purple'

4.99лв.

Люляк 'Карпе дием'®
Люляк 'Карпе дием'®
Syringa vulgaris 'Carpe Diem'®

10.99лв.

Люляк 'Споменът за Колесников'
Люляк 'Споменът за Колесников'
Syringa Vulgaris 'Pamięć o Kolesnikowie'

9.99лв.

Ирис 'Джери Мърфи'®
Ирис 'Джери Мърфи'®
Iris sibirica 'Jerry Murphy'®

6.99лв.

Последно разгледани

Абелия 'Конти'
Абелия 'Конти'
Abelia x Grandiflora 'Conti'

11.99лв.

Отгледани рози
Засадени в 25л саксия с конструкция

39.99лв.

Продължи пазаруването

Количка