Хартиен клен

Acer griseum

69.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Acer griseum или още наричан Хартиен Клен е малко до средно дърво с произход Китай, въведен за отглеждане в Европа от Ърнест Уилсън. Листната му маса е съставена от сложни листа, с дължина между 5-20см и тъмно зелен цвят от долната страна, характерен за тях е и фактът, че доста късно променят цвета си през есента. Цъфтежът му е през пролетта и се изразява в малки зеленикаво-жълти цветчета събрани в съцветия. Изключителната декоративна стойност на дървото обаче се дължи не толкова на цъфтежът или зеленината, а на неговата кора. Обичайно в ръждиви тонова, тя има способността да се бели на изключително тънки люспи – подобно хартия, от къде идва и името му.

Хартиеният Клен вирее добре на слънчеви и добре дренирани места, като не е претенциозен към почвеното ph и състав, студоустойчив и сухоустойчив е щом се прихване.

Предлаганият вид е облагороден на възраст от 7+ години.

Присадено на
Височина до
Диаметър до
Цъфтеж
IV
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-20°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Клен или още „Acer” e род декоративни дървета, рядко високи храсти от семейство „Sapindaceae“, включващ множество разнообразни представители. Срещат се такива с височина от 3-4м до 30-35м. Характерни за тях са срещуположно разположените листа, обикновено длановидни и нарязани, въпреки че се срещат и представители с ненарязани и перести листа. Цъфтежът обичайно съвпада с разлистването или е малко след него, в началото на пролетта. Цветовете на Кленовете са изключително малки, с по 5 венчелистчета и 5 чашелистчета, не привличащи вниманието. Декоративната стойност на тези дървета най-често се открива в листната маса и нейната окраска. Повечето от тях са изключително издръжливи на студ и градско замърсяване, което ги прави често използвани при парково и улично озеленяване, а някой от по-малките видове от рода (напр. Японският Клен) са изключително използвани при градински ландшафт дизайн.

Често задавани въпроси за Хартиен клен

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни дървета? • Избраните декоративни дървета ще пристигнат при Вас на т. нар. „гол корен“ т. е. извадени от земята те ще бъдат обезлистени и подрязани, а след това кореновата система ще бъде опакована във влажен субстрат и стреч фолио. Това ще позволи на растението да престои известно време извън почвата без да пострада. Защо е важно подрязването и премахването на листата на декоративните дървета? • Всяко широколистно, декоративно дърво, което изпращаме преминава гореспоменатите процедури поради две причина – на първо място обезлистяването благоприятства неговото прихващане. Липсата на листна маса помага на дървото да съсредоточи цялата енергия и хранителни вещества към изграждането на коренова система. На второ място, професионално подрязаните декоративни дървета ще създадат по красива и оформена корона след засаждането. Какво да правя щом получа желаните декоративни дървета? • Щом получите избраните дървета бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място. Кога да засадя декоративно дърво? • Най-доброто време за засаждане на декоративни дървесни видове е след листопада т. е. през есенния период. По това време от годината сокоподаването на тези видове спира и те се намират в покой, което Ви дава отлични шансове за прихващане и правилно развитие на дървото. Как да засадя получените декоративни дървета? • Подгответе мястото за засаждане. На първо място подберете добре местоположението като се съобразите с изложението, часовете слънцегреене и размерите, които би достигнало избраното от Вас дърво в годините. След това изкопайте яма малко по-голяма от кореновата система, по желание бихте могли да положите изкуствена или оборска тор на дъното (това мероприятие не е задължително). Премахнете оригиналната опакова, като разопаковате внимателно корена и отстраните изцяло субстрата (стърготините). Поставете в предварително подготвената яма като разпределите корените равномерно около ствола. Засипете с пръст до мястото, на което е било дървото преди. Поливайте редовно с вода до прихващане на декоративното дърво. Как да се грижа за посадените декоративни дървета? • Обичайно декоративните дървета изискват подрязване, поливане, някой и наторяване, и обработка срещу болести и вредители. Поради тясната специфика на всеки отделен вид Ви съветваме добре да проучите преди да закупите и засадите избраното дърво. Ако все пак се колебаете и имате нужда от информация относно грижите, моля обърнете се към специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Продължи пазаруването

Количка