Годжи Бери

Lycium barbarum

3.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Lycium barbarum или наричан още Годжи бери е средноголям, широколистен храст, набиращ все по-голяма популярност сред градинарите. Обичайно достига височина от 2.5м., като растежът му е бърз. Растението е студоустойчиво, нетолерантно към високата влажност и светлолюбиво.
Цъфтежът му е летен.
Зреенето е през цялото лято и есен.
Плодовете на Годжи бери са малки, оранжево-червени на цвят, с продълговата и издължена форма, с диаметър 1-2см. Съдържат множество семена. Ползите от плодовете на Годжи бери са неизброими - подобрява имунитета, забавя стареенето, подобрява зрението и цвета на кожата, намалява количеството на липидите в кръвта и подобрява състава и, понижава кръвната захар, въздейства благотворно върху черния дроб и жлъчката, има антиканцерогенен ефект. Важно е да се консумират напълно узрели, преди това съдържат соланин.

Присадено на
Височина до
15м
Диаметър до
Цъфтеж
V - VI
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-20°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Едва в последните години в Европа, а също и у нас лициумът започва да се цени заради ценните си лечебни свойства. Накратко, те са: изключително богатство на плодовете на аминокиселини (18 на брой), микроелементи (21 бр.), витамини (най-вече витамин А и витамин С, но също и много други), полизахариди и т.н. Консумирането на плодовете подобрява имунитета, забавя стареенето, подобрява зрението и цвета на кожата, намалява количеството на липидите в кръвта и подобрява състава и, понижава кръвната захар, въздейства благотворно върху черния дроб и жлъчката, има антиканцерогенен ефект. Плодовете му се консумират пресни (задължително добре узрели, неузрелите съдържат соланин), сушени или замразени. От тях се произвеждат и хранителни добавки. Но най-доброто решение е просто да го имате в двора си.

Често задавани въпроси за Годжи Бери

Lycium barbarum са широколистни храсти от семейство „Solanaceae“ с произход Китай. Това е един от двата вида раждащи ядливите плодове Годжи бери. Храстите са дървесни, с височина между 1 и 3м. Клонките са средно големи, разперени, а страничните безлистни, по-скоро прилични на бодли. Листната маса е съставена от срещуположни листа или такива събрани по 2 или 3, в тревисто зелен цвят и лъскава повърхност. Цъфтежът е средно обилен, цветчетата са със средна големина, розово-бели, събрани в съцветия от 1 до 3. Плодовете са най-ценното в този растителен вид. Те са средно големи, продълговати, пепеляво-червени, известни най-вече с невероятните си лечебни свойства и ползи за човешкия организъм. • Плодните храсти на гол корен бихте могли да засадите през есента или през пролетта. За разлика от растенията на контейнер, при тези не препоръчваме засаждане през лятото. Как да засадя плодните храсти на гол корен? • Като начало е важно да подберете и подготвите мястото. Най-подходящо би било такова с плодородна, богата почва, разположено на полусянка. Плодните храсти предпочитат добре дренирани почви. Подготовката на мястото се състои в почистване от всички плевели, камъни и пр. Прекопаване и изкопаване на дупка с размер два пъти по-голям от този на кореновата система. • Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и по желание с тор съобразена с нуждите на плодните храсти. • Подготовката на посадъчния материал – разопаковайте внимателно кореновата система като отстраните стреч фолиото и стърготините. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или счупени корени. Поставете разсада във вода за няколко часа, необходимо е тя да покрие цялата коренова система. • След като сте подготвили добре и мястото и посадъчния материал е време за същинско засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането. Как да се грижа за плодните храсти след засаждане? • Поливайте редовно през пролетно-летния сезон. • Наторявайте веднъж годишно с тор подходящ за плодни храсти. • Подрязвайте старите леторасли през есента. • Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Ягода 'Клаудия'
Ягода 'Клаудия'
Fragaria x ananassa 'Claudia'

0.59лв.

Канадска боровинка 'Смоуки'
Канадска боровинка 'Смоуки'
Amelenchier alnifolia 'Smokey'

10.99лв.

Киви 'Уейки'®
Киви 'Уейки'®
Actinidia argumentta 'Weiki'®

7.99лв.

Американска боровинка 'Дароу'
Американска боровинка 'Дароу'
Vaccinium corymbosum 'Darrow'

8.99лв.

Червена боровинка 'Фарлин'
Червена боровинка 'Фарлин'
Vaccinium macrocarpon 'McFarlin'

7.99лв.

Малина 'Люлин'
Малина 'Люлин'
Rubus Ideaus 'Luylin'

1.99лв.

Ягода 'Елиани'
Ягода 'Елиани'
Fragaria x ananassa 'Elliany'

0.59лв.

Продължи пазаруването

Количка