Едролистна липа

Tilia Platyphyllos

34.99лв.

Наличен след
(days) Дни, (hours) Часа, (minutes) Минути и (seconds) Секунди
Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Едролистната липа или „Tilia Platyphyllos“ е листопадно, парково и улично дърво, с пирамидална корона, достигащо височина о��оло 40м. Листна маса е съставена от големи, яйцевидни, неправилно назъбени, отгоре тъмнозелени и голи, отдолу по-светли и изцяло окосмени листа. Стволът и е по-скоро прав, с тъмно кафява, напукана кора. Цъфтежът на Липаса е с изразен аромат, цветовете са жълто-бели на цвят, събрани в съцветия. Едролистната липа цъфти първа, още в края на юли. Поради големите размери на листата е подходяща за отглеждане при висока влажност на въздуха и почвата.

Присадено на
Височина до
24м
Диаметър до
15м
Цъфтеж
V - VI
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Липа или Tilla е род дървета от семейство Слезови, включващ около 40 вида, някой от които диворастящи. Достигат височина между 20-40м. Стеблото е масивно, добре развито, често с разклонения. Короната е от овална до леко продълговата, с гъста зеленина и множество клони. Листата могат да варират като украска от зелено до сребристо, от дребни до средни като размер и с овална форма. Освен прекрасните декоративни качества, най-цененото в този род дървета е цветът. Обичайно жълтеникави и дребни, цветчетата са силно ароматни и подходящи за направата на чайове и отвари.

Често задавани въпроси за Едролистна липа

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни дървета? • Избраните декоративни дървета ще пристигнат при Вас на т. нар. „гол корен“ т. е. извадени от земята те ще бъдат обезлистени и подрязани, а след това кореновата система ще бъде опакована във влажен субстрат и стреч фолио. Това ще позволи на растението да престои известно време извън почвата без да пострада. Защо е важно подрязването и премахването на листата на декоративните дървета? • Всяко широколистно, декоративно дърво, което изпращаме преминава гореспоменатите процедури поради две причина – на първо място обезлистяването благоприятства неговото прихващане. Липсата на листна маса помага на дървото да съсредоточи цялата енергия и хранителни вещества към изграждането на коренова система. На второ място, професионално подрязаните декоративни дървета ще създадат по красива и оформена корона след засаждането. Какво да правя щом получа желаните декоративни дървета? • Щом получите избраните дървета бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място. Кога да засадя декоративно дърво? • Най-доброто време за засаждане на декоративни дървесни видове е след листопада т. е. през есенния период. По това време от годината сокоподаването на тези видове спира и те се намират в покой, което Ви дава отлични шансове за прихващане и правилно развитие на дървото. Как да засадя получените декоративни дървета? • Подгответе мястото за засаждане. На първо място подберете добре местоположението като се съобразите с изложението, часовете слънцегреене и размерите, които би достигнало избраното от Вас дърво в годините. След това изкопайте яма малко по-голяма от кореновата система, по желание бихте могли да положите изкуствена или оборска тор на дъното (това мероприятие не е задължително). Премахнете оригиналната опакова, като разопаковате внимателно корена и отстраните изцяло субстрата (стърготините). Поставете в предварително подготвената яма като разпределите корените равномерно около ствола. Засипете с пръст до мястото, на което е било дървото преди. Поливайте редовно с вода до прихващане на декоративното дърво. Как да се грижа за посадените декоративни дървета? • Обичайно декоративните дървета изискват подрязване, поливане, някой и наторяване, и обработка срещу болести и вредители. Поради тясната специфика на всеки отделен вид Ви съветваме добре да проучите преди да закупите и засадите избраното дърво. Ако все пак се колебаете и имате нужда от информация относно грижите, моля обърнете се към специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Захарен клен
Захарен клен
Acer saccharinum

34.99лв.

Конски кестен
Конски кестен
Aesculus hippocastanum 'Baumannii'

39.99лв.

Златен дъжд
Златен дъжд
Laburnum anagyroides

9.99лв.

Див рожков
Див рожков
Cercis canadensis

34.99лв.

Цер
Цер
Quercus cerris

34.99лв.

Къдрава плачеща върба
Къдрава плачеща върба
Salix matsudana 'Tortuosa'

34.99лв.

Плачещ бряст
Плачещ бряст
Ulmus minor 'Pendula'

99.99лв.

Копривка
Копривка
Celtis australis

34.99лв.

Продължи пазаруването

Количка