Дребнолистна липа

Tilia cordata

34.99лв.

Наличен след
(days) Дни, (hours) Часа, (minutes) Минути и (seconds) Секунди
Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Дребнолистната липа или „Tilia cordata” e листопадно, парково и улично дърво, с по-скоро пирамидална корона, достигащо височина около 30м. Листната маса е съставена от тъмнозелени отгоре, а отдолу синкавозелени с ръждиви власинки листа, големината им е около 10см. Стволът е прав, полулъскав, с пепеляво кафява кора. Цъфтежът на Липата е с изразен аромат, цветчетата са бяло-жълти със стандартна за този вид форма. Плодовете са със сферична форма, трошливи, приличащи на орехчета. Дървото понася студове, не е претенциозно към почвата, предпочита слънчеви места.

Присадено на
Височина до
20м
Диаметър до
6.5м
Цъфтеж
VI - VII
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Липа или Tilla е род дървета от семейство Слезови, включващ около 40 вида, някой от които диворастящи. Достигат височина между 20-40м. Стеблото е масивно, добре развито, често с разклонения. Короната е от овална до леко продълговата, с гъста зеленина и множество клони. Листата могат да варират като украска от зелено до сребристо, от дребни до средни като размер и с овална форма. Освен прекрасните декоративни качества, най-цененото в този род дървета е цветът. Обичайно жълтеникави и дребни, цветчетата са силно ароматни и подходящи за направата на чайове и отвари.

Често задавани въпроси за Дребнолистна липа

В какъв вид ще получа поръчаните декоративни дървета? • Избраните декоративни дървета ще пристигнат при Вас на т. нар. „гол корен“ т. е. извадени от земята те ще бъдат обезлистени и подрязани, а след това кореновата система ще бъде опакована във влажен субстрат и стреч фолио. Това ще позволи на растението да престои известно време извън почвата без да пострада. Защо е важно подрязването и премахването на листата на декоративните дървета? • Всяко широколистно, декоративно дърво, което изпращаме преминава гореспоменатите процедури поради две причина – на първо място обезлистяването благоприятства неговото прихващане. Липсата на листна маса помага на дървото да съсредоточи цялата енергия и хранителни вещества към изграждането на коренова система. На второ място, професионално подрязаните декоративни дървета ще създадат по красива и оформена корона след засаждането. Какво да правя щом получа желаните декоративни дървета? • Щом получите избраните дървета бихте могли да ги засадите веднага или да ги съхранявате за кратко (максимум 7 дни) в оригиналната опаковка на влажно и хладно място. Кога да засадя декоративно дърво? • Най-доброто време за засаждане на декоративни дървесни видове е след листопада т. е. през есенния период. По това време от годината сокоподаването на тези видове спира и те се намират в покой, което Ви дава отлични шансове за прихващане и правилно развитие на дървото. Как да засадя получените декоративни дървета? • Подгответе мястото за засаждане. На първо място подберете добре местоположението като се съобразите с изложението, часовете слънцегреене и размерите, които би достигнало избраното от Вас дърво в годините. След това изкопайте яма малко по-голяма от кореновата система, по желание бихте могли да положите изкуствена или оборска тор на дъното (това мероприятие не е задължително). Премахнете оригиналната опакова, като разопаковате внимателно корена и отстраните изцяло субстрата (стърготините). Поставете в предварително подготвената яма като разпределите корените равномерно около ствола. Засипете с пръст до мястото, на което е било дървото преди. Поливайте редовно с вода до прихващане на декоративното дърво. Как да се грижа за посадените декоративни дървета? • Обичайно декоративните дървета изискват подрязване, поливане, някой и наторяване, и обработка срещу болести и вредители. Поради тясната специфика на всеки отделен вид Ви съветваме добре да проучите преди да закупите и засадите избраното дърво. Ако все пак се колебаете и имате нужда от информация относно грижите, моля обърнете се към специалист.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Червен конски кестен
Червен конски кестен
Aesculus x carnea 'briotii'

54.99лв.

Захарен клен
Захарен клен
Acer saccharinum

34.99лв.

Полски ясен
Полски ясен
Fraxinus angustifolia

34.99лв.

Плачеща черница
Плачеща черница
Morus alba 'pendula'

69.99лв.

Лириодендрон
Лириодендрон
Liriodendron tulipifera

34.99лв.

Рустифина
Рустифина
Rhus typhina

14.99лв.

Пирамидален бук
Пирамидален бук
Fagus sylvatica pyramidalis

89.99лв.

Продължи пазаруването

Количка