Бяла черница / Morus alba /
  • Бяла черница / Morus alba /
  • Бяла черница / Morus alba / 2
  • Бяла черница / Morus alba / 3
  • Бяла черница / Morus alba / 4
  • Бяла черница / Morus alba / 5
  • Бяла черница / Morus alba / 6
  • Бяла черница / Morus alba / 7
  • Бяла черница / Morus alba / 8

Бяла черница / Morus alba /

2.99лв.

Контейнер
0.5л
Наземна част
Дърво
Височина до
15м
Растеж
Умерен
Цъфтеж
Май-Юни
Поливане
Умерено
Температура
Студоустойчив
Слънце/сянка
Слънце
Изпращане с Еконт до два работни дни след поръчване
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Описание

Бялата черница (Morus alba) е широколистно листопадно дърво, наричано също и белвица. Родината на бялата черница е Източна Азия и по-точно територията на днешните страни Китай, Корея и Япония. Растението се отглежда като плодна култура и е опитомено още през Античността. В Европа бялата черница е пренесена през периода 10-12 век. В България растението е донесено през 11 век. Интродукцията на вида извън естествения ѝ ареал (Китай) се свързва главно с производството на естествена коприна, тъй като листата ѝ се използват за храна от ларвите на копринената пеперуда (Bombyx mori L.).

В България бялата черница почти не се среща в диво състояние. Видът е характерен за ройони с по-висока температура, поради, което в България се срещат предимно изкуствени насаждения от растението. Бялата черница не е претенциозна откъм почви, върху които расте. Оптимално видът се развива в по-плодородни почви, които са богати на пясък.

Дърветата бяла черница достигат до 12 – 16 метра на височина. Бялата черница има добре развита коренова система и прав ствол, който е покрит със сиво-кафява на цвят, сравнително гладка кора. Короната на растението е добре развита и оформена, но рядко е много гъста. Листата на растението са различни. Срещат се цели, както и наделени на 3 или 5 дяла. Листната петура е с яйцевидна форма. Листната петура на бялата черница разполага с 6 – 7 двойки странични жилки. Ръбът на листата на бялата черница е едро назъбен и листата са прикрепени за клоните на растението с дълги листни дръжки.

lock