Бръшлян 'Златно дете'

Hedera helix 'Goldchild'

3.99лв.

Изчерпан

Запишете се за имейл известие, когато продуктът е отново наличен.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Бръшлян „Златно дете“ е многогодишна, катереща се лиана от семейство „Бръшлянови“. Той се развива до около 7м, върху подходяща упора или като почвопокривно растение. Захваща се за тях с малки възли, които всъщност са трансформирани корени. Растението е устойчиво на студ и засушаване, вирее във всякакви почви и добре понася резитба. Всяка част от Бръшляна е отровна!
Листната му маса е изключително красива и гъста, съставена от шарени листа в зелено и жълто. Цъфтежът на „Златно дете“ е есенен, като плодовете узряват в края на зимата, началото на пролетта, което прави развитието му противоположно на повечето други видове растения. Подходящ и за отглеждане във висящи сандъчета и саксии.

Присадено на
Височина до
Диаметър до
0.5м
Цъфтеж
V - VI
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-20°C
Изложение
Почва
Ароматност

Описание

Бръшлян или „Hedera helix“ е род многогодишни, катерещо, влачещи лиани от семейство „Бръшлянови“. Произхождат от Европа и Азия. При подходяща упора е възможно да достигнат височина 25м, а при хоризонтален растеж – 30м. Листната маса е съставена от петделни, твърди, зелени листа, които опадват чак на 6 година, освен това са силно отровни, периферията им е гладка или надиплена, а на цвят варират от едноцветни до вариации на бяло, кремаво, зелено и жълто. Бръшляните се захващат в почвата или за опора с вид трансформирани корени или малки възли. Цъфтежът на растението е есенен, а плодовете му узряват в края на зимата, началото на пролетта, което прави развитието му противоположно на повечето други растения. Изключително издръжлив е на повечето почвени условия, рядко нападан от вредители и издръжлив на умерено ниски температури. Използва се често за покриване на стени, огради и прикриване на нежелани гледки.

Често задавани въпроси за Бръшлян 'Златно дете'

В какъв вид ще получа поръчаният Бръшлян? • Видовете Бръшлян, които предлагаме ще получите в контейнер. Според вида и големината на растенията, размерите на контейнера може да варират. По-възрастните растения най-вероятно ще пристигнат при Вас привързани към бамбук или друга опора. Колко време мога да съхранявам получения Бръшлян? • Всички видове в контейнер могат да се отглеждат в него за дълъг период от време или докато размерът му не стане неподходящ (твърде малък) за растението. • Грижите, които трябва да полагате за своите лиани в контейнер са елементарни – поливане според вида, привързване към опора поставена в него и почистване от сухи и болни листа и клонки. • Мястото, на което да позиционирате контейнера с Бръшлян би следвало да е с достатъчно, НЕ директна светлина, защитено от силно течение. Кога е най-подходящото време за засаждане на Бръшлян? • Всички видове Бръшлян бихте могли да засадите или през пролетния, или през летния сезон. Въпреки че растенията отгледани в контейнер биха могли да се засаждат почти целогодишно, ние Не препоръчваме да засаждате през най-големите летни горещини или зимни студове – през тези периоди шансът за прихващане драстично намалява! Как да засадя получения Бръшлян? • Особеностите при засаждане на катерещи растения са няколко: • Предварителна подготовка на мястото – пригответе подходяща, стабилна опора според вида, който сте подбрали. Изкопайте два пъти по голяма дупка от контейнера, в които сте получили растението. При желанието от Ваша страна на дъното на изкопа положете тор – изкуствена или оборска, съобразена със спецификите на Бръшляна. • Поливане – обилно при засаждане, умерено през целия вегетационен период. • Същинско засаждане – извадете растението от контейнера, като внимателно разрохкате почвата около корените. Поставете го в изкопаната дупка заедно с майчината пръст. Засипете и тръмбовайте около основата внимателно! • Прихващане към опората – леко привържете в основата Бръшляна за подготвената опора, като внимавате да не пристягате твърде връвта. Ако растението е пристигнало привързано в контейнера следвайте естественото му развитие при прехвърляне на новото място. • Може да оставите Бръшляна да се развива като почвопокривно растение. Как да се грижа за получените лиани/катерещи растения? • Поливайте умерено през целия вегетационен период. • Подрязвайте издънките. • Торете през пролетта.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Клематис 'Госпожа Чолмондели'
Клематис 'Госпожа Чолмондели'
Clematis 'Mrs Cholmondeley'

9.99лв.

Киви 'Червеното на Кен'
Киви 'Червеното на Кен'
Actinidia argumentta 'Ken's Red'

7.99лв.

Клематис 'Монтана'
Клематис 'Монтана'
Clematis 'Montana'

10.99лв.

Клематис 'Менует'
Клематис 'Менует'
Clematis 'Minuet'

10.99лв.

Дива лоза
Дива лоза
Parthenocissus quinquefolia

5.99лв.

Клематис 'Руж кардинал'
Клематис 'Руж кардинал'
Clematis 'Rouge cardinal'

10.99лв.

Киви 'Исай'
Киви 'Исай'
Actinidia argumentta 'Issai'

9.99лв.

Продължи пазаруването

Количка