Бръшлян 'Детелина'

Hedera helix 'Shamrock'

4.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Бръшлян „Детелина“ е многогодишна, катереща се лиана от семейство „Бръшлянови“. Той се развива до около 7м, върху подходяща упора или като почвопокривно растение. Захваща се за тях с малки възли, които всъщност са трансформирани корени. Растението е устойчиво на студ и засушаване, вирее във всякакви почви и добре понася резитба. Всяка част от Бръшляна е отровна!
Листната му маса е изключително красива и гъста, съставена от плътни, лъскави листа в опушено зелено. Цъфтежът на „Детелина“ е есенен, като плодовете узряват в края на зимата, началото на пролетта, което прави развитието му противоположно на повечето други видове растения. Подходящ и за отглеждане във висящи сандъчета и саксии.

Присадено на
Височина до
10м
Диаметър до
Цъфтеж
III - V
Плододаване
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-30°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Бръшлян или „Hedera helix“ е род многогодишни, катерещо, влачещи лиани от семейство „Бръшлянови“. Произхождат от Европа и Азия. При подходяща упора е възможно да достигнат височина 25м, а при хоризонтален растеж – 30м. Листната маса е съставена от петделни, твърди, зелени листа, които опадват чак на 6 година, освен това са силно отровни, периферията им е гладка или надиплена, а на цвят варират от едноцветни до вариации на бяло, кремаво, зелено и жълто. Бръшляните се захващат в почвата или за опора с вид трансформирани корени или малки възли. Цъфтежът на растението е есенен, а плодовете му узряват в края на зимата, началото на пролетта, което прави развитието му противоположно на повечето други растения. Изключително издръжлив е на повечето почвени условия, рядко нападан от вредители и издръжлив на умерено ниски температури. Използва се често за покриване на стени, огради и прикриване на нежелани гледки.

Често задавани въпроси за Бръшлян 'Детелина'

В какъв вид ще получа поръчаният Бръшлян? • Видовете Бръшлян, които предлагаме ще получите в контейнер. Според вида и големината на растенията, размерите на контейнера може да варират. По-възрастните растения най-вероятно ще пристигнат при Вас привързани към бамбук или друга опора. Колко време мога да съхранявам получения Бръшлян? • Всички видове в контейнер могат да се отглеждат в него за дълъг период от време или докато размерът му не стане неподходящ (твърде малък) за растението. • Грижите, които трябва да полагате за своите лиани в контейнер са елементарни – поливане според вида, привързване към опора поставена в него и почистване от сухи и болни листа и клонки. • Мястото, на което да позиционирате контейнера с Бръшлян би следвало да е с достатъчно, НЕ директна светлина, защитено от силно течение. Кога е най-подходящото време за засаждане на Бръшлян? • Всички видове Бръшлян бихте могли да засадите или през пролетния, или през летния сезон. Въпреки че растенията отгледани в контейнер биха могли да се засаждат почти целогодишно, ние Не препоръчваме да засаждате през най-големите летни горещини или зимни студове – през тези периоди шансът за прихващане драстично намалява! Как да засадя получения Бръшлян? • Особеностите при засаждане на катерещи растения са няколко: • Предварителна подготовка на мястото – пригответе подходяща, стабилна опора според вида, който сте подбрали. Изкопайте два пъти по голяма дупка от контейнера, в които сте получили растението. При желанието от Ваша страна на дъното на изкопа положете тор – изкуствена или оборска, съобразена със спецификите на Бръшляна. • Поливане – обилно при засаждане, умерено през целия вегетационен период. • Същинско засаждане – извадете растението от контейнера, като внимателно разрохкате почвата около корените. Поставете го в изкопаната дупка заедно с майчината пръст. Засипете и тръмбовайте около основата внимателно! • Прихващане към опората – леко привържете в основата Бръшляна за подготвената опора, като внимавате да не пристягате твърде връвта. Ако растението е пристигнало привързано в контейнера следвайте естественото му развитие при прехвърляне на новото място. • Може да оставите Бръшляна да се развива като почвопокривно растение. Как да се грижа за получените лиани/катерещи растения? • Поливайте умерено през целия вегетационен период. • Подрязвайте издънките. • Торете през пролетта.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Последно разгледани

Клематис 'Монтана'
Клематис 'Монтана'
Clematis 'Montana'

10.99лв.

Продължи пазаруването

Количка