Арония

Aronia melanocarpa

2.49лв.

Изпращане по куриер до два работни дни.
Гарантирано качество!
Сигурна опаковка.

Арония или „Aronia melanocarpa“ представлява широколистен, разклоняващ се листопаден храст. Обичайно достига височина до около 1.5-2м. Храстът е студо и сухоустойчив, предпочита слънчеви, умерено влажни места.
Листната му маса е гъста, матова и тъмнозелена, съставена от едри, овални листа. .
Цветовете му са бели или нежно розови, с кръгли или яйцевидни венчелистчета. Тичинките му са тъмно розови, около 18-20 на брой. Цъфти през пролетта.
Плодовете му са овални, с лъскав черен цвят и обикновено зреят през август. Въпреки стипчивия си вкус, те са безценни имуностимуланти, съдържат антиоксидантни съставки и спомагат за нормализиране на кръвното налягане, което ги прави така желани и ценени като лечебна храна.

Приблизителна височина в момента:
30 - 40см
Описание
Допълнителна информация
Доставка

Счита се, че плодните храсти от род Арония съдържат 2 до 3 вида, като един от тях е култивиран и широко разпространен в Европа – Aronia melanocarpa.Този вид редставлява среден по размер, разклоняващ се храст, който е непретенциозен откъм отглеждане и чиито плодове са изключително полезни за здравето.
Листната маса обичайно е лъскава и зелена, като през есента добива червен цвят. Височината е умерена до около 2-3м. Цъфтежът е обилен, в бяло или розово, без особен аромат, появяващ се в края на пролетта. Плодовете са онази част от растенията, заради която най-често се отглеждат. Те са дребни, с овална форма, на цвят – наситено черни. Обичайно могат да се видят през месец септември. Вкусовите им качества са добри, кат в свежо състояние са стипчиви, често се използват за преработка в рецепти с добавена захар, където разгръщат пълните си вкус и аромат.

В какъв вид ще получа поръчаните плодни храсти на гол корен?

Поръчаните плодни храсти на гол корен ще получите опаковани във влажен субстрат (стърготини), което ще даде възможност на растенията да запазят свежия си вид по време на транспорта.
Колко време мога да съхранявам получите плодни храсти на гол корен?

Плодните храсти получени на гол корен може да съхранявате от 7 до 10дни на хладно място, без да разопаковате от оригиналната опакова.
Кога да засадя плодните храсти на гол корен?

Плодните храсти на гол корен бихте могли да засадите през есента или през пролетта. За разлика от растенията на контейнер, при тези не препоръчваме засаждане през лятото.
Как да засадя плодните храсти на гол корен?

Като начало е важно да подберете и подготвите мястото. Най-подходящо би било такова с плодородна, богата почва, разположено на полусянка. Плодните храсти предпочитат добре дренирани почви. Подготовката на мястото се състои в почистване от всички плевели, камъни и пр. Прекопаване и изкопаване на дупка с размер два пъти по-голям от този на кореновата система.

Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и по желание с тор съобразена с нуждите на плодните храсти.

Подготовката на посадъчния материал – разопаковайте внимателно кореновата система като отстраните стреч фолиото и стърготините. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или счупени корени. Поставете разсада във вода за няколко часа, необходимо е тя да покрие цялата коренова система.

След като сте подготвили добре и мястото и посадъчния материал е време за същинско засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането.
Как да се грижа за плодните храсти след засаждане?

Поливайте редовно през пролетно-летния сезон.

Наторявайте веднъж годишно с тор подходящ за плодни храсти.

Подрязвайте старите леторасли през есента.

Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Височина до
Изложение
Цъфтеж
Диаметър до
Температура
Поливане