Арония

Aronia melanocarpa

2.49лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Арония или „Aronia melanocarpa“ представлява широколистен, разклоняващ се листопаден храст. Обичайно достига височина до около 1.5-2м. Храстът е студо и сухоустойчив, предпочита слънчеви, умерено влажни места.
Листната му маса е гъста, матова и тъмнозелена, съставена от едри, овални листа. .
Цветовете му са бели или нежно розови, с кръгли или яйцевидни венчелистчета. Тичинките му са тъмно розови, около 18-20 на брой. Цъфти през пролетта.
Плодовете му са овални, с лъскав черен цвят и обикновено зреят през август. Въпреки стипчивия си вкус, те са безценни имуностимуланти, съдържат антиоксидантни съставки и спомагат за нормализиране на кръвното налягане, което ги прави така желани и ценени като лечебна храна.

Присадено на
Височина до
1.8м
Диаметър до
1.8м
Цъфтеж
IV - V
Плододаване
IX
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-20°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Счита се, че плодните храсти от род Арония съдържат 2 до 3 вида, като един от тях е култивиран и широко разпространен в Европа – Aronia melanocarpa.Този вид ��редставлява среден по размер, разклоняващ се храст, който е непретенциозен откъм отглеждане и чиито плодове са изключително полезни за здравето.
Листната маса обичайно е лъскава и зелена, като през есента добива червен цвят. Височината е умерена до около 2-3м. Цъфтежът е обилен, в бяло или розово, без особен аромат, появяващ се в края на пролетта. Плодовете са онази част от растенията, заради която най-често се отглеждат. Те са дребни, с овална форма, на цвят – наситено черни. Обичайно могат да се видят през месец септември. Вкусовите им качества са добри, кат�� в свежо състояние са стипчиви, често се използват за преработка в рецепти с добавена захар, където разгръщат пълните си вкус и аромат.

Често задавани въпроси за Арония

В какъв вид ще получите поръчаните от Вас плодни храсти Арония? • На гол корен • В контейнер Кой период е подходящ за засаждане на аронията? Препоръчваме Ви да засадите плодните храсти, които сте закупили на гол корен до началото на април. Ако растенията Ви са на контейнер, бихте могли да направите това по всяко време, но ако искате да имате по-добър добив, направете това докрая на месец май. Как да подготвите за засаждане растението, което сте получили на гол корен? • Пликовете, в които се изпращат растенията ни са механично затворени, затова, когато ги получите, ги разтворете, за да може коренищата им да дишат свободно. • Огледайте ги добре и премахнете изсъхналите или гниещи части. • Поставете коренищата за няколко часа във вода. • Засаждането трябва да се извърши в рамките на няколко дни, но ако не можете да направите това по някаква причина, бихте могли да засадите растенията временно в саксии. При температура на въздуха над 18 C, ги поставете в земята в рамките на 24 часа от получаването им. Как да подготвите за засаждане растението, което сте получили на контейнер? • Поставете за няколко часа контейнера в леген, пълен с вода на стайна температура, за да улесните изваждането на растението • Внимателно освободете плодния храст от съда, в който е бил поставен и огледайте внимателно корените му. Изрежете болните или гниещи части. Как да засадите плодните храсти на гол корен/ от контейнер? • • На първо място е важно да подберете и подготвите мястото, където ще засадите растенията. Най-добре би било то да е с плодородна, богата, добре дренирана почва и да предлага полусянка. • След като изберете подходящото място, продължете с почистването му от всички плевели, камъни и пр. • Прекопайте и изкопайте дупка в почвата с размер два пъти по-голям от този на кореновата система на растението. • Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и по желание добавете тор, съобразена с нуждите на плодните храсти. • Подготовка на посадъчния материал – разопаковайте внимателно кореновата система на растението. Подрежете всички твърде дълги, изсъхнали или счупени корени. В случай, че аронията е на гол корен-поставете разсада във вода, покриваща цялата коренова система на плодния храст за няколко часа (не по-малко от 3-4). Ако имате такава от контейнер след подрязване,преминете към засаждане. • След като сте подготвили добре и мястото и посадъчния материал, е време за същинско засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Канадска боровинка 'Принц Уилиям'
Канадска боровинка 'Принц Уилиям'
Amelanchier canadensis 'Prince William'

10.99лв.

Червено френско грозде
Ribes rubrum

2.49лв.

Червена боровинка 'Стивънс'
Червена боровинка 'Стивънс'
Vaccinium macrocarpon 'Stevens'

7.99лв.

Киви 'Исай'
Киви 'Исай'
Actinidia argumentta 'Issai'

9.99лв.

Цариградско грозде 'Бял триумф'
Ribes uva-crispa 'Biały Triumph'

4.99лв.

Канадска боровинка 'Смоуки'
Канадска боровинка 'Смоуки'
Amelenchier alnifolia 'Smokey'

10.99лв.

Малина 'Лилава'
Малина 'Лилава'
Rubus ideaus 'Purporowa'

7.99лв.

Продължи пазаруването

Количка