Американска боровинка 'Розова лимонада'

Vaccinium corymbosum 'Pink lemonade'

10.99лв.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Американската боровинка (лат.„Vaccinium corymbosum“) е типичен Северно Американски вид, който в наши дни е култивиран и разпространен из целия свят. Растението представлява широколистен, опадлив храст с размери от 1.5 до 4м. Той е студоустойчив и предпочита кисели почви с умерена влажност. Листната му маса е съставена от плътни овални или копиевидни вечнозелени листа, дълги средно около 5-6 см. Цветовете му имат форма на камбана, м��гат да бъдат в бяло, бледо розово или червено, а понякога и зеленикаво. Плодовете на Американската боровинка са от червеникаво-лилави до тъмно сини, представляват зрънца с диаметър между 5-16 мм., които в края си завършват с разширена корона. Покрити са с епикутикуларен восък. На вкус са сладки, с променлива киселинност при узряване. Плодовете на Американската боровинка са богати на хранителни вещества и имат лечебно въздействие върху организма - лекуват болести на стомаха, бъбреците, атеросклерозата, подобряват зрението и предпазват хемоглобина в кръвта от разпадане. Vaccinium corymbosum е най-разпространената боровинка в днешно време.

Приблизителна височина в момента: 
20 - 40см
Присадено на
Височина до
1.5м
Диаметър до
1.5м
Цъфтеж
V - VI
Плододаване
VI-VII
Поливане
Редовно
Температура
30°C/-15°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Американската боровинка „Розова лимонада“ е уникален, хибриден сорт, получен чрез кръстосване на "Vaccinium ashei" и "Vaccinium corymbosum". Известен е още и под името " rabbiteye" или "заешко око". Храстът достига на височина около 1,2-1,5 м. Селектиран е така, че се нуждае от едва 300 часа престой на температура на въздуха над 7 С, за да даде плодове. Сортът е устойчив на застудяване и болести. Освен като плоден храст, би могъл да се отглежда и като декоративен, заради своята красота и лесна поддръжка.
Листната му маса е средно едра, леко заострена, с тревисто-зелен цвят. През есентта придобива оранжево-червени нюанси.
Цветовете на Американската боровинка "Розова лимонада" са камбанковидни, розово-бели на цвят. Цъфтят през май-юни. Имат способността да се самоопрашват.Плодовете на „Розова лимонада“ са забележителни. От полупрозрачни и зеленикави в началото на зреенето, те се превъщат в червеникаво-лилави с искрящи розови нюанси сладки изкушен��я. Те са едри, достигат до 1,6 см. в диаметър и имат овална форма. Имат дълъг период на зреене - от средата на лятото чак до ноември.

Често задавани въпроси за Американска боровинка 'Розова лимонада'

Полезни съвети и въпроси: В какъв вид ще получите поръчанaтa от Вас Американска боровинка "Розова лимонада"? • В контейнер – растението ще бъде засадено в саксия/контейнер P9 или 0.5л. Кога можете да засадите Американска боровинка "Розова лимонада"? • Бихте могли да засадите растението през пролетта или през есентта. Колко време бихте могли да съхранявате получената Американска боровинка "Розова лимонада" преди да я засадите? • В контейнер – може да отглеждате плодния храст в него, до момента, в който самият той не стане твърде малък за растението. Как да засадите Американска боровинка "Розова лимонада"? • Преди да пристъпите към засаждане подберете слънчево или с частична сянка място с добре дренирана и богата на органични вещества почва. Ако сте закупили няколко растения, ги засадете на редове като спазвате разстояние от 1,5 метра между корените им. • Извадете внимателно растението от контейнера. Огледайте го за болни или изсъхнали листа и корени и ако е нужно, ги отстранете. Натопете корените му във вода за няколко часа. • Изкопайте дупка, двойно по-широка от контейнера, в който е стоял плодния храст. Насипете дъното й с обогатена с тор почва и поставете вътре растението. • Покрийте го от всички страни с пръстта и я притиснете, така че да се оформи легло. • Полейте с вода. • Препоръчваме да подберете различни сортове, така че плододаването им да покрие целия сезон. Как да се грижите за Американска боровинка "Розова лимонада" след засаждане? • През първата година от засаждането, поливайте 2-3 пъти седмично, след това веднъж на седмица. При засушавания, се старайте да не оставяте растението без влага. • Подхранвайте периодично. • Подрязвайте растението в края на зимата като започнете от третата година след засаждането. • Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки. • Тъй като "Розова лимонада" привлича птиците със своите ароматни плодове, е хубаво в перода на узряване да покривате растението с мрежа.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Последно разгледани

Канадска боровинка 'Мартин'
Канадска боровинка 'Мартин'
Amelanchier alnifolia 'Martin'

10.99лв.

Канадска боровинка 'Северна линия'
Канадска боровинка 'Северна линия'
Amelanchier alnifolia 'Northline'

10.99лв.

Продължи пазаруването

Количка

Top