Американска боровинка 'Патриот'

Vaccinium corymbosum 'Patriot'

8.99лв.

Изчерпан

Запишете се за имейл известие, когато продуктът е отново наличен.

Изпращане с Еконт до два работни дни
Заплащате при доставка
Доставката е за сметка на клиента

Американската боровинка (лат.„Vaccinium corymbosum“) е типичен Северно Американски вид, който в наши дни е култивиран и разпространен из целия свят. Растението представлява широколистен, опадлив храст с размери от 1.5 до 4м. Той е студоустойчив и предпочита кисели почви с умерена влажност. Листната му маса е съставена от плътни овални или копиевидни вечнозелени листа, дълги средно около 5-6 см. Цветовете му имат форма на камбана, могат да бъдат в бяло, бледо розово или червено, а понякога и зеленикаво. Плодовете на Американската боровинка са от червеникаво-лилави до тъмно сини, представляват зрънца с диаметър между 5-16 мм., които в края си завършват с разширена корона. Покрити са с епикутикуларен восък. На вкус са сладки, с променлива киселинност при узряване. Плодовете на Американската боровинка са богати на хранителни вещества и имат лечебно въздействие върху организма - лекуват болести на стомаха, бъбреците, атеросклерозата, подобряват зрението и предпазват хемоглобина в кръвта от разпадане. Vaccinium corymbosum е най-разпространената боровинка в днешно време.

Присадено на
Височина до
2.4м
Диаметър до
2.4м
Цъфтеж
V - VI
Плододаване
VI-VIII
Поливане
Редовно
Температура
35°C/-20°C
Изложение
Слънце
Почва
Ароматност

Описание

Американска боровинка „Патриот“ е малко популярен, средно ранен сорт. Достигащ височина на храста около 3м. Характерен е със средно бърз растеж, изключителна студоустойчивост и непретенциозен към почвените условия. Добивите му са ниски, предпочитан по-скоро заради декоративните си качества.
Цъфтежът е през месеците май-юни. Зреенето е в средата на лятото.
Листната маса е едра, лъскава и зелена, а през есента се обагря във виолетово-червено.
Плодовете на „Патриот“ са дребни, кръгли, с висока декоративна стойност и наситен син цвят. Месото им е плътно, сладко, не много сочно, но с добри вкусови качества.

Често задавани въпроси за Американска боровинка 'Патриот'

<strong>В какъв вид ще получите поръчаните от Вас плодни храсти?</strong>

Всички растения, които предлагаме са грижливо отгледани и опаковани с много любов за Вас. В зависимост от предпочитанията си, бихте могли да закупите Аронията:
• На гол корен
• В контейнер

<strong>Кой период е подходящ за засаждане на аронията?</strong>

Препоръчваме Ви да засадите плодните храсти, които сте закупили на гол корен до началото на април. Ако растенията Ви са на контейнер, бихте могли да направите това по всяко време, но ако искате да имате по-добър добив, направете това докрая на месец май.

<strong>Как да подготвите за засаждане растението, което сте получили на гол корен?</strong>

• Пликовете, в които се изпращат растенията ни са механично затворени, затова, когато ги получите, ги разтворете, за да може коренищата им да дишат свободно.
• Огледайте ги добре и премахнете изсъхналите или гниещи части.
• Поставете коренищата за няколко часа във вода.
• Засаждането трябва да се извърши в рамките на няколко дни, но ако не можете да направите това по някаква причина, бихте могли да засадите растенията временно в саксии. При температура на въздуха над 18 C, ги поставете в земята в рамките на 24 часа от получаването им.

<strong>Как да подготвите за засаждане растението, което сте получили на контейнер?</strong>

• Поставете за няколко часа контейнера в леген, пълен с вода на стайна температура, за да улесните изваждането на растението
• Внимателно освободете плодния храст от съда, в който е бил поставен и огледайте внимателно корените му. Изрежете болните или гниещи части.

<strong>Как да засадите плодните храсти на гол корен/ от контейнер?</strong>

• На първо място е важно да подберете и подготвите мястото, където ще засадите растенията. Аронията предпочита плодородна, богата, добре дренирана почва, която предлага полусянка. • След като изберете подходящото място, продължете с почистването му от всички плевели, камъни и пр. • Прекопайте и изкопайте дупка в почвата с размер два пъти по-голям от този на кореновата система на растението.
• Посипете дъното на дупката с рохкава, богата почва и по желание добавете тор, съобразена с нуждите на плодните храсти.
• След като сте подготвили добре мястото и посадъчния материал, е време за същинско засаждане. Поставете всеки корен в предварително изкопаната дупка, като се стараете той е да е центъра, да е вертикален и корените да са разпределени равномерно около стеблото. Засипете внимателно с пръст и тръмбовайте леко около основата. Полейте обилно с вода след засаждането.

<strong>Как да се грижите за растенията след засаждане?</strong>

• Поливайте редовно особено през горещите летни дни.
• Наторявайте веднъж годишно с тор, подходяща за плодни храсти.
• Подрязвайте старите леторасли през есента.
• Отстранявайте своевременно всички болни и изсъхнали листа и клонки.

<strong>Какво можете да приготвите от този плоден храст?</strong>

От малките червени и изключително полезни за организма плодчета арония, бихте могли да си приготвите чайове, компоти, конфитюри, сладка, сиропи, вино и дори оцет. Също така може да ги стриете на прах или да ги изсушите, като това няма да се отрази на вкусовите и химичните им качества.


Доставка

  • Поръчките се изпращат с наложен платеж.
  • Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.
  • Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.
  • Поръчките се изпращат до два работни дни след заявяването им.
  • Всяка пратка има опция преглед и тест!

Може да харесате

Канадска боровинка 'Смоуки'
Канадска боровинка 'Смоуки'
Amelenchier alnifolia 'Smokey'

10.99лв.

Годжи Бери
Годжи Бери
Lycium barbarum

3.99лв.

Цариградско грозде 'Инвикта'
Цариградско грозде 'Инвикта'
Ribes uva-crispa 'Invicta'

4.99лв.

Киви 'Исай'
Киви 'Исай'
Actinidia argumentta 'Issai'

9.99лв.

Малина 'Наследство'
Малина 'Наследство'
Rubus idaeus 'Heritage'

1.99лв.

Малина 'Люлин'
Малина 'Люлин'
Rubus Ideaus 'Luylin'

1.99лв.

Арония
Aronia melanocarpa

2.49лв.

Продължи пазаруването

Количка